Μετά τη συνεδρίαση, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε ότι προς το παρόν θέμα ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα δεν τίθεται, λαμβανομένου υπόψη ότι η Αθήνα δεν έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα. Σημείωσε, επίσης, ότι προς το παρόν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ως προς την ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για "λεπτομέρειες", οι οποίες, όπως είπε, "θα ξεκαθαριστούν".
Σε γενικές γραμμές πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι μετά τα σημαντικά μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση οι αγορές θα ηρεμήσουν και τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σταδιακώς θα αποκλιμακωθούν. Αν, ωστόσο, αυτό δεν συμβεί, συνέχισε, τότε η δέσμευση που ανέλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου, για αρωγή προς την Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης, θα υλοποιηθεί.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι η υλοποίηση αυτής της βοήθειας θα έχει το χαρακτήρα διμερών δανείων χωρών-μελών του ευρώ προς την Ελλάδα μέσω διαδικασιών, τις οποίες θα συντονίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι την ευθύνη για το αν θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα στην επόμενη σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις 25 Μαρτίου, ή σε μεθεπόμενη, την έχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος παρέστη στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος, αφού υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το πόσο σημαντικά και γενναία είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι εκτός από το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία έχει και σοβαρό πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Κατόπιν όλων αυτών, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και ο διεθνής Τύπος στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους προς την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, της 25ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της οποίας θα κριθεί σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις αν η Ευρωζώνη είναι σε θέση να προσφέρει στην Ελλάδα μια ικανοποιητική πρόταση για την υπέρβαση των υπαρχόντων προβλημάτων.
Για την ελληνική πλευρά το βασικό ζητούμενο είναι αν τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης των ευρωπαίων εταίρων θα θεωρηθούν ικανά για να καθησυχάσουν τις όποιες ανησυχίες των αγορών ή αν θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.
Το κείμενο των υπουργών της Ευρωζώνης
Τη δέσμευση των κρατών μελών της ευρωζώνης να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα εφόσον χρειαστεί, επιβεβαίωσε το Eurogroup, επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης διευκρίνισαν τις τεχνικές πτυχές της.
Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος δεν είναι η παροχή βοήθειας στα επίπεδα του μέσου όρου των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν από επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα είναι ικανές να στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές, το συντομότερο δυνατό.
Το Eurogroup υπογραμμίζει ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές δεν ζήτησαν οικονομική βοήθεια και επισημαίνει ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των αγορών. Σημειώνεται, μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά υιοθετήθηκαν πλήρως από το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Υιοθετώντας την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές στις 3 Μαρτίου, και τα οποία υιοθετήθηκαν από την ελληνική Βουλή στις 5 Μαρτίου, το Eurogroup θεωρεί ότι αυτά επαρκούν για την επίτευξη των στόχων για το 2010, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν, πλήρως, έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο.
Παράλληλα το Eurogroup απευθύνει έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να προωθήσουν με αποφασιστικό τρόπο και άμεσα την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Συμβουλίου.
Το Eurogroup υποστήριξε ακόμη ότι η διόρθωση των ανισορροπιών και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι καθοριστικής σημασίας για να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία και για να πετύχουν τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% μέχρι το 2012.
Τέλος, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού το 2011 και 2012.
Η Αθήνα θα πρέπει να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στην έκθεση που θα υποβάλει στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 15 Μαΐου.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου