Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΖΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ 'ΧΑΡΤΙ' ΤΟΥ ΔΝΤ


Ρεπορτάζ: Άγγελος Κωβαίος (απο ΤΟ ΒΗΜΑ)

Περίοδος οριστικών και πιθανώς ιστορικής σημασίας αποφάσεων για την πορεία της χώρας και τη σταθεροποίηση της οικονομίας ξεκινά μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα...


Οι διαφαινόμενες δυνατότητες που σχηματοποιούνται στο πλαίσιο της ΕΕ, με το Παρίσι να τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, τη Γερμανία να θέτει απαγορευτικούς όρους από πολιτικής απόψεως και τις κυβερνήσεις που είναι εκτός ευρωζώνης να δείχνουν τον δρόμο του ΔΝΤ, οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου σε αναγκαστικούςως και βεβιασμένους- ελιγμούς της τελευταίας στιγμής.

Εν αναμονή της ημερομηνίας κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει το νέο πακέτο δανεισμού, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερους όρους από εκείνους με τους οποίους δανείστηκε το προηγούμενο τρίμηνο, καθοριστικής σημασίας ραντεβού είναι η σύνοδος κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.

Γνωρίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να παραπέμψει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Εco/Fin, ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επιλογής σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα τη Βουδαπέστη, όπου θα μιλήσει σε διεθνές συνέδριο με θέμα την οικονομική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία είναι μια χώρα που έχει προσφύγει στο ΔΝΤ και υπ΄ αυτή την έννοια η παρουσία του κ. Παπανδρέου εκεί δεν θεωρείται τυχαία.

Αύριο εξάλλου ο κ. Παπανδρέου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει σειρά επαφών και θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί αναμένεται ότι θα συνοψίσει την επιχειρηματολογία του και θα ζητήσει ευθέως από την Ενωση να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν τον δρόμο της ελληνικής κυβέρνησης προς πιστώσεις με αξιοπρεπείς όρους.

Το περιβάλλον του Πρωθυπουργού ευελπιστεί σε μια μίνιμουμ κεφαλαιοποίηση των επαφών και συζητήσεων του προηγούμενου δεκαημέρου.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής είπε χθες: «Είναι μια δυνατότητα η οποία έχει τεθεί πάρα πολλές φορές.Από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ξαναδανειστεί με ένα τόσο υψηλό επιτόκιο, όπως δανειζόταν τόσες φορές στο παρελθόν λόγω της γνωστής δημοσιονομικής κατάστασης, το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα».

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: