Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΠΡΟΣ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σε επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, για να συγκρατηθούν οι τιμές. Και αυτό καθώς η διπλή αύξηση του ειδικού φόρου μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ από χθες έδωσαν λαβή στους κερδοσκόπους, που έχουν εκτινάξει την τιμή της αμόλυβδης ακόμη και πάνω από 1,60 ευρώ το λίτρο.
«Σήμερα...
δεν δικαιολογείται καμία αύξηση της τιμής πέραν της αύξησης του ΦΠΑ, δηλαδή από 2,5-3 λεπτά του ευρώ» δήλωσε χθες η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Και διευκρίνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας από κοινού με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και το Οικονομικών έχουν απευθυνθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στα καύσιμα.
Η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης εκτιμάται ότι πλέον διαμορφώνεται στα 1,42-1,43 ευρώ το λίτρο μετά και την αύξηση κατά 0,02 ευρώ στον ΦΠΑ (από 19% σε 21%), η οποία συνέπεσε με την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών κατ΄ επέκταση και με τη μετακύλιση επιπλέον 0,02 ευρώ στις τιμές αντλίας, στο διάστημα από την Παρασκευή μέχρι χθες. Αυτά τα 0,04 ευρώ ανεβάζουν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη και από την τρίτη τοποθετείται στη δεύτερη θέση με την ακριβότερη βενζίνη ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. «Δεν μπορεί η ελληνική αγορά να είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη», δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, μιλώντας κι εκείνος για την ανάγκη επιβολής πλαφόν. Μετά την επιστολή που της απέστειλε η κυβέρνηση, η ολομέλεια της ΡΑΕ συνεδριάζει την Πέμπτη και εφόσον η γνωμοδότησή της είναι θετική, σε αυτή θα αναφέρεται η διάρκεια ισχύος του πλαφόν, σε ποια τιμή πρέπει να διαμορφωθεί και αν θα εφαρμοστεί σε μερικούς νομούς ή σε όλη τη χώρα. Βάσει του νόμου, πάντως, δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες.
Σημειωτέον ότι έπειτα από εντατικοποίηση των ελέγχων κατά τις τελευταίες ημέρες, έχουν ήδη αρχίσει, όπως είπε χθες η κυρία Κατσέλη, να παραπέμπονται στον εισαγγελέα πρατηριούχοι. Έχουν ήδη παραπεμφθεί τέσσερις βενζινοπώλες και αναμένεται συνέχεια για όσους επιμένουν να μην αποστέλλουν τα στοιχεία με τις τιμές τους στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, όπως οφείλουν βάσει σχετικής αγορανομικής διάταξης.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: