Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ο πρωθυπουργός δικαίωσε τους βουλευτές...


...για τις τιμές των φαρμάκων. Κατατίθεται νέα τροπολογία ύστερα από σύσκεψη στο Μαξίμου

Από τον Θανάση Λεπίδη
.
Από τις στήλες του Press-gr είχαμε πρώτοι αποκαλύψει (διαβάστε εδώ) ότι το θέμα της τιμής των φαρμάκων αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνίας ανάμεσα στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κυρίως τον Χρήστο Αηδόνη.
Η υπουργός προωθούσε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι τιμές θα υπολογίζονταν με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν για τα αντίστοιχα σκευάσματα στις χώρες της Ευρωζώνης.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όμως είχαν ζητήσει οι τιμές να υπολογίζονται με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές που ισχύουν όχι...

στις χώρες της Ευρωζώνης αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι έτσι η εξοικονόμηση θα έίναι μεγαλύτερη από το 1 δις ευρώ που υπολόγιζε η υπουργός.
Τελικώς, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα πριν από λίγες ημέρες, αποσύρθηκε η διάταξη ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν εκτός από τον Χρ. Αηδόνη, οι Κ. Γείτονας, Β. Παπαχρήστος και η Bάσω Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι ο προτεινόμενος τρόπος τιμολόγησης δεν θα αποφέρει τις αναμενόμενες μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Χθες για το θέμα αυτό συγκλήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου και συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών αλλά και των υπεύθυνων των αντίστοιχων Κοινοβουλευτικών Τομέων του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός συντάχθηκε επί της ουσίας με την άποψη των βουλευτών που είχαν διαφωνήσει -και όχι με την κ. Κατσέλη- με αποτέλεσμα να κατατεθεί νέα τροπολογία για την ανατιμολόγηση των περίπου 6.500 κυκλοφορούντων φαρμάκων.
Με τη νέα τροπολογία η προσαρμογή των τιμών «θα γίνει βάσει των χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών, και αφετέρου από τη μείωση των τιμών των ουσιωδώς ομοίων φαρμακευτικών προϊόντων».
Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και πολιτικά τους ενθουσίασε διότι "ο πρωθυπουργός απέδειξε", όπως έλεγαν, "ότι ξέρει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις".



Δεν υπάρχουν σχόλια: