Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 400.000 ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας με ατομικό αφορολόγητο
400.000 ευρώ και συντελεστές που φτάνουν έως και 2% για πολύ μεγάλες περιουσίες επιβάλλει η κυβέρνηση αντικαθιστώντας το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Συγκεκριμένα, για ακίνητη περιουσία αξίας από 400.001 έως 500.000 ευρώ ο συντελεστής ανέρχεται σε 0,1% και φτάνει έως... και το 1% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 800.001 ευρώ. Ειδικά για τα επόμενα τρία χρόνια και για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ θα ισχύσει και φορολογικός συντελεστής 2%. Στο μέτωπο των αλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου, πέλεκυς συντελεστών φόρου έως και 20% επιβάλλεται στην εκκλησιαστική περιουσία, σε δωρεές ακινήτων και μετρητών προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ με φόρο 15% επί της αντικειμενικής αξίας θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν περάσει στο όνομα offshore επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:
Μεταβιβάσεις και δωρεές
Επιβάλλεται φόρος 5% για τις δωρεές ακινήτων και 10% για τις δωρεές μετρητών προς ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λοιπά πρόσωπα που έως σήμερα ήταν απαλλασσόμενα.
Η ισχύουσα φορολογία μεταβίβασης ακινήτων εφαρμόζεται και κατά τη μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων εταιρειών κατοχής και εκμετάλλευσης ακινήτων.
Ταμειακές για όλους τους επαγγελματίες
ΒΙΒΛΙΑ εσόδων- εξόδων και ταμειακές μηχανές για όλους τους επαγγελματίες καθιερώνει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών, υπαναχωρώντας έναντι της αρχικής του πρόθεσης να καταργήσει παράλληλα και τον ειδικό τρόπο φορολόγησης των αντίστοιχων επαγγελματιών. Όπως προβλέπεται στους τελικούς σχεδιασμούς του υπουργείου, ο λογιστικός προσδιορισμός για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες εισάγεται από 1-1-2011.
Έτσι, ταξί, φορτηγά δημόσιας χρήσης, λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί- αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα και περίπτερα θα φορολογούνται από του χρόνου με βάση τα βιβλία εσόδων- εξόδων. Για φέτος, αυτοί οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να εκδίδουν αποδείξεις, το εισόδημά τους όμως θα προσδιοριστεί με τεκμαρτό τρόπο αλλά και με προσαυξήσεις σε σχέση με όσα ίσχυαν.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος ανακοίνωσε:
Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης
Καταργούνται όλες οι περιπτώσεις αδικαιολόγητης αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται τόκοι τραπεζικών καταθέσεων και ελληνικών κρατικών ομολόγων, που συνεχίζουν να φορολογούνται με συντελεστή 10%. Έτσι, καταργείται φέτος η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των εισοδημάτων από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κ.λπ, των αμοιβών όσων εκλέγονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών
Καταργούνται οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
Μερίσματα
Στα φορολογητέα, εισοδήματα εντάσσονται τα μερίσματα και γενικώς τα διανεμόμενα κέρδη που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα. Φορολογείται η υπεραξία από τη βραχυχρόνια αγοραπωλησία μετοχών.
Ηλεκτρονικές δηλώσεις
Οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος από το 2011 υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Κίνητρα επαναπατρισμού κεφαλαίων
Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου πόθεν έσχες, εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου. Μετά το πέρας της περιόδου των έξι μηνών, οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή συμφωνία προκειμένου να λάβουν γνώση των καταθέσεων Ελλήνων φορολογουμένων σε τράπεζες της αλλοδαπής.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: