Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

"ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΕΣ" ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ!


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Έντονο προβληματισμό και ερωτηματικά για τον σκοπό που υποκρύπτει προκαλεί στο ελληνικό Πεντάγωνο η νέα μορφή προκλήσεων που εφαρμόζει η Τουρκία, στέλνοντας συστηματικά και με μεγάλη συχνότητα τους τελευταίους τέσσερις μήνες πολεμικά πλοία της στο «ρουθούνι» της Αθήνας- ανοιχτά του Σουνίου. Χθες για 11η φορά από τις 7 Νοεμβρίου 2009 - και 6η εντός του...
2010- μια τουρκική κορβέτα πέρασε χωρίς εμφανή λόγο το στενό μεταξύ του Σουνίου και της Κέας (Τζιας) και μέσω του Στενού του Καφηρέα κατευθύνθηκε προς το Βόρειο Αιγαίο και τα Δαρδανέλλια. Σε όλες τις περιπτώσεις τα πλοία ξεκινούν από τον ναύσταθμο Ακσάζ στο ύψος της Ρόδου και η μόνη διαφοροποίηση που έχουν στην «άσκοπη περιπλάνησή τους» είναι ότι άλλα περνούν δυτικά και άλλα ανατολικά της Κέας. Παρόμοια πρόκληση είχε γίνει και στις 14/1/09 όταν στο πλαίσιο άσκησης η φρεγάτα «Τουργκούτ Ρέις» είχε φθάσει μέχρι τα όρια του Αργοσαρωνικού, οπότε και γύρισε προς τα Δαρδανέλλια όταν έγινε ελληνική διαμαρτυρία.
Ερωτήματα για κατασκοπεία
Ο πανομοιότυπος τρόπος που εκτελούν την κίνησή τους κορβέτες και φρεγάτες της Τουρκίας, όπως και η μεγάλη συχνότητα, έχουν δημιουργήσει υπόνοιες στην ελληνική πλευρά ότι πέραν της εμφανούς πολιτικής προκλήσεων ενδεχομένως να υποκρύπτεται και σχεδιασμός για κατασκοπευτική δράση. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού και από το ότι μία από τις 11 «άσκοπες περιπλανήσεις»αυτή της 22ας Δεκεμβρίου- έγινε από το σκάφος «Τσανταρλί» που έχει μετατραπεί σε πλοίο υποκλοπών και ηλεκτρονικού πολέμου του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 20 Ιανουαρίου 2008, το συγκεκριμένο πλοίο είχε φθάσει 7 μίλια ανοιχτά της Κύμης στο πλαίσιο άσκησης και εκτέλεσε, όπως διαπιστώθηκε από τα όργανα (αισθητήρες) που είχε ανοιχτά, κατασκοπευτική δραστηριότητα...
Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ που παρακολουθούν ξεχωριστά τη νέας μορφής πρόκληση της Τουρκίας προσπαθούν να δουν πού οφείλεται η τακτική αυτή και αν βρίσκεται «στα σκαριά» τυχόν άλλη διεκδίκηση. Οι επιτελείς του Ναυτικού αναλύουν τα δρομολόγια βήμα προς βήμα για το κατά πόσον υπάρχουν και άλλα στοιχεία που θίγουν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης πέραν του ότι οι συγκεκριμένοι πλόες δεν εξυπηρετούν τη μετακίνηση από μία ανοιχτή προς άλλη ανοιχτή θάλασσα, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε χθες- μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη- ότι πρόκειται για «οριακή» περίπτωση αβλαβούς διέλευσης που παρακολουθείται, όπως όλα τα συμβάντα στο Αιγαίο, «με τη στρατηγική ψυχραιμία αλλά και με την εγρήγορση που απαιτείται». Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι τέτοιες κινήσεις εγκυμονούν πιθανούς κινδύνους.
Ελπίζουν να μην προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη Χάλκη
ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, ενώ ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση κάλεσε την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στη Λευκωσία.
Μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, ο Σ. Εργκίν δήλωσε σχετικά με τη Σχολή της Χάλκης ότι είναι ζήτημα που μπορεί να λυθεί με νομοθετική αλλαγή, ωστόσο, ερωτηθείς για το πότε μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε πως «εξαρτάται από την απόδοση του υπουργείου. Δεν μπορώ εγώ να δώσω χρόνο, επειδή είναι το υπουργείο Παιδείας που καταβάλλει προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το Πατριαρχείο δεν θα προσφύγει στο ΕΔΑΔ.
Χθες, πάντως, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε. Ε και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του δεν πρέπει να δυσχερανθούν από «πολιτικά προβλήματα», τα οποία, όπως είπε, «δεν έχουν άμεση συνάφεια με την ενταξιακή διαδικασία, όπως η Κύπρος».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: