Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Σύνταξη στα 67, συμβάσεις τέλος και ελεύθερες απολύσεις!

Συνταγή-σοκ από ΟΟΣΑ

Σκληρές συστάσεις επεφύλαξε για μισθωτούς και ασφαλισμένους ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία κατά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Δευτέρας με τον Ανδρέα Λοβέρδο και ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ο κ. Γκουρία πρότεινε:

- να καταργηθούν τα κατώτατα όρια των αμοιβών , δηλαδή η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας ( σήμερα 740 ευρώ) για να διευκολυνθεί η είσοδος των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας.

- να αυξηθούν τα γενικά όρια ηλικίας από τα 65 στα 67 να αρθούν οι περιορισμοί στις απολύσεις καθώς θεωρεί ότι το υπάρχον πλαίσιο είναι ανελαστικό

- να διευρυνθούν περαιτέρω οι ελαστικές μορφές εργασίας

- να "χαλαρώσουν¨" οι όροι των συλλογικών διαπραγματεύσεων

- να ψαλιδιστούν οι υψηλές συντάξεις

- να περικοπούν οι δαπάνες στην Υγεία

Ο διάλογος για το ασφαλιστικό τυπικά τελειώνει σήμερα Τρίτη καταγράφοντας διάσταση απόψεων στην επιτροπή σοφών ενώ φλέγοντα θέματα δεν έχουν ακόμη κλειδώσει παρότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό του στάδιο .

Πλαφόν στις συντάξεις, προτείνει η επιτροπή για το ασφαλιστικό

Στο πόρισμά της η επιτροπή των εμπειρογνομώνων προτείνει να εφαρμοστεί πλαφόν στις συντάξεις καθώς και:

- περαιτέρω ενοποίηση των ταμείων και εφαρμογή ενιαίων κανόνων.

-να διαχωριστούν οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές.

- τα περισσότερα μέλη εισηγούνται η βασική σύνταξη να μη χορηγείται πριν από τα 65 χρόνια ενώ καταγράφεται και πρόταση για επαναφορά του ΛΑΦΚΑ . Εκφράζεται επίσης η ανάγκη επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων και προτείνεται ενιαίος φορέας διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων.

Λοβέρδος καθησυχαστικός…

Ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε χτες ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 ,αφού τα επιχειρηματά μας έχουν πείσει την κομισιόν .

" Δεν υπάρχει διαφωνία με την Κομισιόν - τόνισε ο υπουργός- Δε θεωρούμε χρήσιμη για το σύστημά μας την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας από το 65 στα 67. Στόχος είναι η να αυξήσουμε το μέσο όρο της πραγματικής ηλικίας εξόδου στη σύνταξη από τα 61 στα 63 εως το 2015. Ο Ολι Ρεν δέχτηκε τα επιχειρήματά μας και δεν άνοιξε πάλι το θέμα".

Ακόμη ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του 14ου μισθού ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από το ΣΕΒ. Αν γινόταν δεκτό ένα τέτοιο αίτημα , θα κατέστρεφε την αγορά και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας που θα έχαναν ένα σεβαστό κονδύλι από τα έσοδα".

Πάντως αυτές τις ημέρες σε Εcofin και Eurogroup θεωρείται βέβαιο ότι οι αξιωματούχοι της κοινότητας θα μας πιέσουν να επισπεύσουμε την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο που είχε σχεδιαστεί για το 2013 και μάλιστα χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα σταδιακής εφαρμογής της ρύθμισης.
.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: