Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΔΙΜΕΡΗΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ο απευθείας δανεισμός από κάποιο άλλο κράτος-μέλος φαίνεται πως είναι, πλέον, η μόνη λύση εντός της ευρωζώνης για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Eurogroup την Δευτέρα στις Βρυξέλλες...

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης και κυρίως η Γερμανία θα ήθελαν να δουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας να μειώνονται, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Δηλαδή, η δήλωση πολιτικής στήριξης προς την Αθήνα να αποδειχθεί επαρκής, ώστε σταδιακά να αποκλιμακωθούν οι κερδοσκπικές πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα και η ελληνική κυβέρνηση να βρει τα χρήματα που θέλει να δανειστεί από τις αγορές, σε ένα «λογικό επιτόκιο», με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από τις 200 μονάδες, από τα επίπεδα των 300 μονάδων στα οποία βρίσκεται «κολλημένο» τις τελευταίες εβδομάδες.

Πολλοί Eυρωπαίοι υπουργοί Oικονομικών εμφανίζονται επιφυλακτικοί, γνωρίζοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης για την Eλλάδα δεν πρέπει να παραβιάζει τη ρήτρα «μη διάσωσης» της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Oι νομικές επιπτώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία στη Γερμανία, καθώς αυτοί που αντιτίθενται στην παροχή βοήθειας θα μπορούσαν να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο και να μπλοκάρουν την εκταμίευση γερμανικών κονδυλίων.

Λόγω των αντιρρήσεων της κυβέρνησης Μέρκελ, οι ανακοινώσεις του Eurogroup περιορίστηκαν στα τεχνικά θέματα της βοήθειας. Tο σχέδιο στήριξης θα περιλαμβάνει «ισχυρά κίνητρα για χρηματοδότηση από τις αγορές», σύμφωνα με πηγή της ΕΕ.

Ανοικτά παραμένει ακόμα το ποιες χώρες θα συμμετάσχουν, τι επιτόκιο και ποια διάρκεια θα έχουν τα δάνεια, καθώς και το κυριότερο πότε θα ενεργοποιηθεί η απόφαση.

H τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμα εάν αυτό θα γίνει στις 25 Mαρτίου, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση ή αργότερα.

Δηλώσεις στήριξης

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί υπουργοί Οικονομικών συνεχίζουν να στηρίζουν -φραστικά- την Ελλάδα. Η ελληνική κρίση χρέους είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Ecofin (Συμβουλίου τυπουργών οικονομικών της ΕΕ), την Τρίτη, παράλληλα με τα έκτακτα μέτρα στήριξης και την κερδοσκοπική δράση στα cds (ασφάλιστρα κινδύνου) των κρατικών ομολόγων.

Λίγο πριν τη συνάντηση του Ecofin, έγιναν οι εξής δηλώσεις:

«Η Ελλάδα για την ώρα δεν χρειάζεται καμία βοήθεια. Δεν έχουν ζητήσει χρήματα» είπε η Ισπανίδα υπουργός Έλενα Σαλγάδο, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί Οσυμφώνησαν σε μηχανισμό για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, εάν χρειαστεί.

«Το Βέλγιο είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. Θα μπορούσε να είναι εγγυήσεις, ή δάνεια, θα δούμε. Θα είναι σε προαιρετική βάση», δήλωσε από την πλευρά του ο Βέλγος, Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Έχουμε μια κατάσταση που είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα. Υπάρχουν ανοικτά ερωτήματα αναφορικά με την εφαρμογή. (Η ελληνική κυβέρνηση) έχει κάνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις για την φορολογία και τώρα τους αξίζει στήριξη», είπε ο Σουηδός, Αντερς Μποργκ, ο οποίος είναι ένας από τους υπουργούς που συνιστούν ανοικτά την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ.

Στο Ecofin θα συζητηθεί ακόμα η σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης των τραπεζών, των βιομηχανιών και της αγοράς εργασίας, που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Τέλος, επί τάπητος θα μπουν πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές των credit default swaps

Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας, ζητεί επιμόνως εδώ και καιρό περιορισμούς στις κινήσεις των κερδοσκόπων στην αγορά των CDS (ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου αθέτησης πληρωμών), τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τη ραγδαία άνοδο των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: