Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΗΠΑ: Σε 30 μέρες η Ελλάδα εντάσσεται στο πρόγραμμα απαλλαγής βίζας

Η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα, σε περίπου 30 ημέρες από σήμερα.

"Η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό σταθμό που καταδεικνύει την ισχυρή και στερεή σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Η κατάργηση της βίζας θα διευκολύνει στο μέλλον πολλούς Ελληνες πολίτες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενδυναμώσει τους μακροχρόνιους οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών", αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

"Είναι μια μεγάλη ημέρα τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Ελλάδα. Σκληρή δουλειά και συνεργασία μεταξύ πολλών παραγόντων και στις δύο κυβερνήσεις μας πέτυχαν να κάνουν την κατάργηση της βίζας πραγματικότητα για τους Ελληνες πολίτες", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πρόγραμμα Κατάργησης της Βίζας επιτρέπει σε Ελληνες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό ή κάποιους επιχειρηματικούς λόγους, και να παραμένουν εκεί για χρονικό διάστημα 90 ημερών χωρίς βίζα, αν και οι συγκεκριμένοι επισκέπτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά - πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα - ένα έντυπο για την παροχή σχετικών πληροφοριών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται, ότι όσοι θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τρία πράγματα απαραιτήτως:

1. Διαβατήριο με ενσωματωμένο τσιπ που θα περιλαμβάνει πληροφορίες από τη σελίδα δεδομένων που η ελληνική κυβέρνηση εκδίδει από 26 Αυγούστου 2006 και έχει το σύμβολο του μικροτσίπ στο εξώφυλλο (Σημείωση: Οσοι Ελληνες πολίτες διαθέτουν διαβατήρια που εκδόθηκαν πριν από τις 26 Αυγούστου 2006 πρέπει να υποβάλουν ακόμα αίτηση για βίζα με τον παλιό τρόπο, ή να αποκτούν καινούργιο διαβατήριο προκειμένου να επωφεληθούν από τη νέα διάταξη).

2. Εγκυρο εισιτήριο μετ' επιστροφής ή προώθησης σε άλλο προορισμό που θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρία που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας.

3. Ηλεκτρονική έγκριση ή άδεια με τίτλο "ESTA", ακρωνύμιο για Ηλεκτρονικό Σύστημα για την Εγκριση Ταξιδίου.

Η "ESTA" είναι ένα ηλεκτρονικό έντυπο που οι επισκέπτες στις ΗΠΑ θα πρέπει να συμπληρώνουν μόνο ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: https://esta.cbp.dhs.gov.

Το συγκεκριμένο έντυπο είναι παρόμοιο με το έντυπο που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο στις ΗΠΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

"Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο για τη συμπλήρωση της αίτησης, αλλά στο μέλλον ενδέχεται να υπάρξει κάποια μικρή επιβάρυνση. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν διάφορες ιστοσελίδες που τους χρεώνουν, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις για λογαριασμό τους.

Μετά τη συμπλήρωση του εντύπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ESTA υποδεικνύει αμέσως ότι το ταξίδι εγκρίθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τυπώνουν τη σχετική έγκριση και να την προσκομίζουν στο αεροδρόμιο. Συνήθως η έγκριση αυτή θα είναι έγκυρη για δύο χρόνια, αλλά οι κάτοχοι διαβατηρίων που λήγουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση ξανά με το καινούργιο διαβατήριο.

Οι επισκέπτες που δεν έχουν έγκριση ESTA ή βίζα δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Επίσης, σε όσους ταξιδιώτες που η αίτηση για βίζα απορρίφθηκε, ή δεν τους επετράπη να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάφορους λόγους, ή υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ δεν θα χορηγείται έγκριση ESTA, κατά πάσα πιθανότητα. Αυτοί οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν αίτηση για βίζα στην πρεσβεία.

Η χορήγηση βίζας με το παλιό σύστημα θα είναι απαραίτητη για όσους Ελληνες σκοπεύουν να μείνουν στις ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ή να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα, όπως για παράδειγμα προγράμματα σπουδών ή μορφωτικών ανταλλαγών, για όσους σκοπεύουν να εργαστούν προσωρινά και για δημοσιογράφους σε επαγγελματική αποστολή.

Οσοι διαθέτουν ήδη έγκυρη βίζα τύπου Β1/Β2 και για όσο διάστημα αυτή ισχύει μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουριστικό ή επιχειρηματικό σκοπό χωρίς να χρειάζεται να έχουν έγκριση ESTA".

Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας http://athens.usembassy.gov.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: