Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Αθανασόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Φαίνεται τελικά ότι ο κύβος ερρίφθη. Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα προκειμένου «να κλείσουν οι τρύπες» στην πανοπλία του ευρώ. Οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δεν αφήνουν πλέον αμφιβολίες ότι το Βερολίνο ασπάζεται την ιδέα αυτή. Τα ερωτήματα όμως δεν είναι λίγα. Ποια...
θα είναι η μορφή αυτού του Ταμείου; Πώς θα λειτουργεί; Ποιοι θα συνεισφέρουν χρηματικά; Και, ίσως το σπουδαιότερο, θα χρειαστεί η αναθεώρηση των κοινοτικών συνθηκών για την υιοθέτησή του; ΄Η θα βρεθεί λύση μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο;
Η μόνη ως σήμερα καταγεγραμμένη ιδέα για το ΕΝΤ προέρχεται (κατά σύμπτωση άραγε;) από δύο Γερμανούς: Οι Ντάνιελ Γκρος και Τόμας Μάγερ συνυπέγραψαν πριν από μερικές εβδομάδες μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for Εuropean Ρolicy Studies- CΕΡS). Ο κ. Γκρος, διευθυντής του CΕΡS, με τον οποίο επικοινώνησε «Το Βήμα», ανέφερε μάλιστα σχετικά ότι «η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τις απόψεις μας». Σημειώνεται ότι ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, ο κ. Μάγερ, είναι κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Βank.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι ικανή από μόνη της να διορθώσει το πρόβλημα χρηματοδότησης μιας χώρας της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όπως η Ελλάδα. Χρειάζονται και χρήματα. Και την ίδια στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει μεν χρήματα, όχι όμως και τους μηχανισμούς πίεσης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να επιτευχθεί η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή (π.χ. πάγωμα των διαρθρωτικών κονδυλίων).
Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το ΕΝΤ. Ο βασικός πολιτικός στόχος του πρέπει να είναι, κατά τους Γκρος και Μάγερ, «η αποκατάσταση της πειθαρχίας της αγοράς ακόμη και διά της “διευκόλυνσης” της πτώχευσης ενός κράτους-μέλους».
Οι κκ. Γκρος και Μάγερ παραδέχονται πάντως ότι η δημιουργία του ΕΝΤ είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούν τα ισχυρότερα, από δημοσιονομικής άποψης, κράτημέλη της ΕΕ και ειδικά η Γερμανία.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: