Φακέλωμα στα πρότυπα του IRS για εφοριακούς
Με την αποδοτικότητα ως κριτήριο της ... εντιμότητάς τους, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών του. Η συνηθισμένη δικαιολογία που ως τώρα ακουγόταν πολλές φορές σε συσκέψεις υπουργών με διευθυντικά στελέχη ότι «υπάρχει κρίση στην αγορά και δεν έρχονται τα έσοδα», φαίνεται πως ανήκει πλέον σε άλλες εποχές.
Η εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων που έχει δοθεί στις υπηρεσίες από τη νέα πολιτική ηγεσία, συνδυάζεται με νέου τύπου σύστημα αξιολόγησης των στελεχών που στόχο έχει την μεγαλύτερη κινητοποίησή τους αλλά και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και συναλλαγής, των οποίων «θύμα», τελικά, είναι οι εισπράξεις του Δημοσίου.
Στη βάση αυτή δημιουργούνται στις Εφορίες τμήματα Εσωτερικών Υποθέσεων (στα «χνάρια» του αμερικανικού IRS) το οποίο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα ελέγχει απλώς τις καταγγελίες πολιτών σε βάρος εφοριακών υπαλλήλων ή την εξέλιξη της περιουσιακής τους κατάστασης, αλλά και θα αξιολογεί και τον «φάκελο» κάθε υπαλλήλου εξετάζοντας ποιου μεγέθους υποθέσεις ανέλαβε και τι απέδωσαν για το Δημόσιο οι έλεγχοι στους οποίους συμμετείχε.
Με τον τρόπο αυτό, θα τηρούνται συγκριτικά στοιχεία που θα δείχνουν και το βαθμό «επικινδυνότητος» κάθε υπαλλήλου. Όλα αυτά θα λειτουργούν ως ένα επιπλέον αντικίνητρο για τους επιτήδειους, προκειμένου να μην κάνουν τα «στραβά μάτια» και να μην «χαρίζονται» (με το αζημίωτο ενδεχομένως) σε φοροφυγάδες.
Η εξέλιξη αυτή πάντως θα οδηγήσει, όπως όλα δείχνουν, και σε άγριο «χαράτσωμα» των φορολογουμένων που δέχονται τον φορολογικό έλεγχο.
Το «καλό παράδειγμα» δίνει πάντως η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) που μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης πέτυχε να υπερτετραπλασιάσει τα πρόστιμα που επέβαλε, αν και διαπίστωσε λιγότερες από τις μισές παραβάσεις, σε σχέση με πέρυσι.
Αν και οι έλεγχοι πλέον στρέφονται κυρίως σε μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (όχι τόσο στη «μαρίδα»), όπως όλα δείχνουν ότι οι φοροελεγκτές δεν αφήνουν πλέον τίποτα «να πέσει κάτω». Έτσι η «μπάζα» από πρόστιμα στους ελέγχους αυτούς για τα κρατικά ταμεία τον Φεβρουάριο φέτος ξεπέρασε τα 430 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Φεβρουάριο δεν απέφεραν περισσότερα από 100,2 εκατ. ευρώ. Και τούτο παρόλο που διαπιστώθηκαν μόλις 5.300 παραβάσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων, έναντι 21.500 πέρυσι!
Στο ίδιο διάστημα συντάχθηκαν και εστάλησαν στις ΔΟΥ μόλις 1.200 εκθέσεις ελέγχου, έναντι 2000 πέρυσι.
Με τα δεδομένα αυτά, ανεβαίνει ο πήχυς στους εισπρακτικούς στόχους που θέτουν και οι εφορίες, δίνοντας το έναυσμα για την αυστηροποίηση του τρόπου διενέργειας των φορολογικών ελέγχων στην αγορά.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου