Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Μ.Ομπάμα(στα ελληνικά): Ζήτω η Ελλάς!


«Ο λαός της Ελλάδας θα έχει πάντα ένα σταθερό σύμμαχο και αυτός είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/03/blog-post_115.html#ixzz0hlh0e9CN


Ο κ. Ομπάμα ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την προσωπική του δουλειά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ χαρακτήρισε δυναμική την παρουσία της Ελλάδας στον κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απόφαση των ΗΠΑ για την άρση της βίζας, για την οποία ενημέρωσε νωρίτερα τον κ. Παπανδρέου, στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. «Είμαστε φίλοι, είμαστε αδέρφια...Ζήτω η Ελλάς», σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ομπάμα.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία», ευχαριστώντας τον Αμερικανό πρόεδρο για την εμπιστοσύνη του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σημειώνοντας ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα συνιστά πολύ σημαντικό δεσμό για τις δύο χώρες. «Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού σε ζητήματα ευρωπαϊκά» για τη ρύθμιση ζητημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, επεσήμανε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας και οι ΗΠΑ

Προηγήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπανδρέου, έλαβε τη διαβεβαίωση του Μπαράκ Ομπάμα πως οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας. Σημείωσε ακόμη ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρωτοβουλία που ελήφθη στην Ευρώπη κατά των κερδοσκόπων, κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα, και ζήτησε η Αμερική να συνδράμει στην κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα ιδιαίτερα στην επόμενη συνάντηση των G-20, που θα γίνει και στην Ευρώπη, και στην Κορέα. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει βούληση συνεργασίας με την ΕΕ για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική από κανέναν. Αυτό που θέλουμε είναι να αναζωογονήσουμε τη δική μας οικονομία. Θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια και σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η παρέμβαση της ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε επίσης «κάθε φωνή υποστήριξης θετική», πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως είπε, ενημέρωσε ακόμη τον κ. Ομπάμα για την «κατάσταση της οικονομίας της χώρας μας, την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να βάλουμε τη χώρα μας σε μια νέα τροχιά,...και την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τομές, μπαίνοντας σε πορεία πράσινης ανάπτυξης ώστε να κάνουμε τη χώρα μας ανταγωνιστική».

Κατάργηση της βίζας

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπανδρέου, ο Μπαράκ Ομπάμα του ανακοίνωσε πως αποφάσισε την κατάργηση της βίζας. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στη συνέχει και επίσημα από την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την ελληνική οικονομία» την απόφαση αυτή, κανόντας επίσης λόγο για μια πολύ θετική χειρονομία, όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική. Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί στενά σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο για το Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας τη στήριξή του στις προσπάθειες Χριστόφια για μια δίκαιη λύση, ενώ τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει ένα μήνυμα και προς την Τουρκία, για μια αποφασιστική βούληση στην επίλυση αυτού του προβλήματος, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Για την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει, την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, καθώς και τη βούληση της ελληνικής πλευράς να αναζωογονήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας. «Σε αυτή την προσπάθεια», επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, «έχουμε και τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών». Πρόσθεσε δε ότι συζητήθηκε η πρόταση της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων ως το 2014.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/03/blog-post_115.html#ixzz0hlgwbIOF
i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια: