Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΒΙΖΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε χθες ο Πρωθυπουργός την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η κατάργηση της βίζας, αλλά και τα καλά λόγια που είπε για τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου στα ζητήματα της οικονομίας. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο διήρκεσε 40΄ και, όπως υπογράμμισε αποχωρώντας ο κ. Παπανδρέου, το...
αποτέλεσμά της ήταν θετικό αφού, όπως είπε, κάθε φωνή υποστήριξης προς τη χώρα μας αυτή την ώρα είναι θετική.
Τα θέματα της οικονομίας κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στο Οβάλ Γραφείο όπου, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Ομπάμα άκουσε μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα συζητήθηκε η ευρωπαϊκή πρόταση εκ μέρους της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και των κκ. Παπανδρέου, Σαρκοζί και Γιούνκερ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας των οικονομιών από την κερδοσκοπία. «Ζήτησα να συνδράμει και η Αμερική προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα στην επόμενη συνάντηση του G-20. Ο κ. Ομπάμα με διαβεβαίωσε ότι θεωρεί αυτή την πρωτοβουλία χρήσιμη, σημαντική και θετική, και ότι θα συνδράμει και η αμερικανική κυβέρνηση» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα, το οποίο αντιμετωπίζει όχι μόνο το σημερινό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα, αλλά πιστεύω ότι θα βάλει μια τάξη και στη διεθνή αγορά» παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσεότι «η διάθεση συνεργασίας των ΗΠΑ με την ΕυρωπαϊκήΕνωση για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπωνδικαιώνει επιπλέον και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης» .
Σε ό,τι αφορά την προοπτική που διαφαίνεται για την ελληνική οικονομία μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές και στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Εμείς θέλουμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια καισε αυτό το σημείοείναι αναγκαία η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πιστεύω ότι, τώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αναλάβει δράσηέτσι ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, και αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι για ολόκληρο τον κόσμο».
Ο Λευκός Οίκος, από νωρίς το πρωί, με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν «την κοινή τους δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την οικονομική ανάκαμψη, καθώς και για τη συνέχιση της συνεργασίας τους στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν σύντομη αλλά περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ. Αργότερα το απόγευμα (11.30 ώρα Ελλάδος) οι κκ. Παπανδρέου και Ομπάμα είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και πάλι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τον εορτασμό της 25 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ.
Η ατζέντα της χθεσινής συνάντησης περιελάμβανε και το Αφγανιστάν, όπου η ελληνική πλευρά δέχθηκε να αναλάβει την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας της χώρας σε όλα τα επίπεδα, κυρίως επί αφγανικού εδάφους. Το θέμα των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών θέσεων συζητήθηκε επίσης και, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της αναζωογόνησης της διαδικασίας προσέγγισης και εξέφρασε την εκτίμησή του για την πολιτική του κ. Παπανδρέου στην προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Το ζήτημα το οποίο εξετάστηκε ως πιθανότερο προς επίλυση σε ορατό χρονικό ορίζοντα ήταν αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Οπως τόνισε εξάλλου ο κ. Παπανδρέου τα θέματα αυτά θα συζητηθούν αναλυτικά, όταν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Αθήνα.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: