Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Εννιά στους 10 θεωρούν ότι με το ΔΝΤ "έρχονται" νέα μέτρα

Γενικευμένη είναι η αίσθηση των πολιτών ότι η προσφυγή στον μηχανισμό που έχει προβλεφθεί για τα κράτη της Ευρωζώνης, με συμμετοχή του ΔΝΤ, θα σημάνει νέα μέτρα, όπως δείχνει η δημοσκόπηση "Βαρόμετρο" της Public Issue για τον ΣΚΑΪ. Στην έρευνα καταγράφεται επίσης γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας που έχει να κάνει κυρίως με το φόβο της ανεργίας και της φτώχειας.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αν "μία προσφυγή στο μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ" θα ωφελήσει ή θα βλάψει τη χώρα", 51% των ερωτηθέντων λέει ότι "θα τη βλάψει", 27% θεωρεί ότι θα είναι ωφέλιμη και 22% δεν εκφράζει γνώμη.

Κατά συντριπτική πλειοψηφία (το 91%), οι πολίτες θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει νέα μέτρα και μόλις το 4% εκτιμά ότι αυτό δεν θα γίνει.

Κάμψη παρουσίασε και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών στην αντιμετώπιση της κρίσης, εντός δύο μηνών.

Το Φεβρουάριο το 55% εμπιστεύονταν τον πρωθυπουργό και το 43% δεν τον εμπιστεύονταν. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Απρίλιο ήταν 47% και 52%.

Παράλληλα, το Φεβρουάριο το 58% εμπιστεύονταν τον υπουργό Οικονομικών και το 39% δεν τον εμπιστεύονταν. Τον Απρίλιο δεν τον εμπιστεύεται το 52% και τον εμπιστεύεται το 45%.

Πτώση παρουσιάζουν και ποσοστά του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Τον περασμένο Φεβρουάριο το 58% των πολιτών θεωρούσε ότι η στάση του στα θέματα της οικονομίας ήταν σωστή. Το 22% έκρινε ότι ήταν λάθος και το 20% δεν την έκρινε ούτε σωστή ούτε λάθος. Τον Απρίλιο όμως μόνο το 34% των πολιτών θεωρεί ότι η στάση του Α. Σαμαρά είναι σωστή, το 51% θεωρεί ότι είναι λάθος και το 15% δεν την κρίνει ούτε σωστή ούτε λάθος.

Όσον αφορά τις προβλέψεις των πολιτών για το μέλλον, το 96% θεωρεί ότι είναι πιθανό να αυξηθεί η ανεργία, το 91% να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, το 90% να αυξηθεί η φτώχεια, το 79% να ιδιωτικοποιηθούν οι ΔΕΚΟ, το 71% να γίνει κοινωνική έκρηξη, το 68% να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το 56% να μεταναστεύσουν πολλοί Έλληνες, το 55% να δημιουργηθούν νέα κόμματα, επίσης το 55% να προκύψουν κυβερνήσεις συνεργασίας, το 32% να ενισχυθεί η Αριστερά, το 30% να ενισχυθεί η Δεξιά και το 18% να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ΟΝΕ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: