Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι επιδίωξη είναι ο μηχανισμός να είναι έτοιμος- και προσδιόριζαν ως πρώτο χρονικό όριο για δανεισμό την 19η Μαΐου, καθώς τότε λήγει και το μεγάλο ομόλογο των 9 δισ ευρώ, αν και πρόσθεταν ότι υπάρχει και η οδός των αγορών. Σημειώνεται, δε, ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τους όρους δανεισμού.
"Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένος μηχανισμός, αλλά εάν χρειαστεί η χώρα μπορεί να καταφύγει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό από την ΕΕ μέχρι ο μηχανισμός να ενεργοποιηθεί πλήρως, ωστόσο τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση", ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για την οικονομία, τον μηχανισμό στήριξης και την έκθεση της Eurostat.
"Ο μηχανισμός είναι ευρωπαϊκός, αλλά ενιαίος, με το ΔΝΤ να αποδέχεται το πλαίσιο του Ecofin", έλεγαν οι πηγές, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμία στασιμότητα, ενώ σχετικά με την κατά 1 μονάδα άνοδο του ελλείμματος, σύμφωνα με την Eurostat, διευκρίνιζαν ότι η χώρα έχει ένα "μαξιλάρι" 2%, καθώς τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπολογίστηκαν για μείωση του ελλείμματος έως 6 μονάδες.
Μήνυμα Στρος Καν
Πάντως ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν ξεκαθαρίζει ότι το Ταμείο θα ακολουθήσει τους δικούς του κανόνες και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την Ελλάδα διαφορετικά σε σχέση με άλλες χώρες.
Υποβάθμιση από Moodys
H εκτίμηση της Moody's Investors Service ότι "υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να σταθεροποιηθεί το χρέος μόνον σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί", οδήγησε το διεθνή οίκο αξιολόγησης σε υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε A3 από Α2, προηγουμένως.
Παπανδρέου: "Που θα κρυφτούν;"
Στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ενώ τονιζόταν από την κυβέρνηση ότι σκοπός δεν είναι τώρα η "αντιπολίτευση" στη ΝΔ. "Δίνουμε τη μάχη με την πραγματικότητα και όπου χρειαστεί αναφερόμαστε στη ΝΔ, της οποίας είναι δεδομένες οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση", ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, ενώ σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή "για τον πρωθυπουργό που έχει χάσει τον ύπνο του", έλεγαν ότι καλό είναι αυτό σε σχέση με τη ΝΔ που μόνο ύπνο είχε.
Αναφερόμενος στα στοιχεία που αφορούν στο έλλειμμα, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι νέες εκτιμήσεις δεν αλλάζουν το στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά 4% στο 2010, ενώ εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά της ΝΔ διερωτώμενος: "Που θα κρυφτούν οι γνωστοί ύποπτοι; Αυτοί που υποστήριζαν ότι τα ελλείμματα του 2009 ήταν μονοψήφια 6% το πολύ 9%, και ότι το ΠΑΣΟΚ τα φούσκωσε".
"Εκείνοι που ομολόγησαν επίσημα προχθές ότι η δική μας κυβέρνηση παρέλαβε από τη ΝΔ κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους", είπε. Χαρακτήρισε, δε, έγκλημα αυτό που συνέβη στη χώρα από το 2004 έως το 2009, αναγνωρίζοντας πάντως ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τη δική τους ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας.
"Ιστορικό χρέος"
Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε, μετά από πολλούς μήνες, μιας μεγάλης μάχης, ότι έχουμε πετύχει πολλά. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα μπροστά μεγάλες μάχες που πρέπει να δοθούν. Και αυτό- όπως είπε-, με δεδομένη την πρωτοφανή κρίση που περνάει η χώρα, που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν. Και είναι, πρόσθεσε, ιστορικό χρέος μας να πάρουμε κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Ελληνες.
Τόνισε, δε, ότι οι Ελληνες γνωρίζουν πού θα βρισκόμασταν σήμερα εάν με την ψήφο τους τον περασμένο Οκτώβριο δεν είχαν αλλάξει την πορεία της χώρας. Και σημείωσε ότι "αν η Ελλάδα σήμερα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μηχανισμό στήριξης για το δανεισμό της, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει από όλους".
Μηχανισμός στήριξης
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο ΔΝΤ και όσα λέγονται γύρω από αυτό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "αρκετά πια ο φόβος και ο πανικός". Όπως ανέφερε, "η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται ήδη σε επιτήρηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές πολιτικές της ΝΔ".
Για το μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι "η συγκρότησή του αποτελεί επιτυχία και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, όταν μάλιστα έγινε σε πολύ μικρό διάστημα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα". Σήμερα, ανέφερε, "δεν είναι ώρα ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για αποπροσανατολισμό της συζήτησης και να σπέρνουμε το φόβο και τον πανικό".
Σημείωσε ότι αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες για να παραιτηθούμε των ευθυνών μας, επιτακτική είναι η ανάγκη να μπούμε όλοι "επί τω έργω". "Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σήμερα είναι η προσήλωση στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα", επισήμανε.
Χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία ως "περίοδο έκτακτης ανάγκης" και αυτό- όπως είπε- σημαίνει ότι "πρέπει να αλλάξουμε πλήρως, ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις". Και έθεσε εκτός λεξιλογίου της κυβέρνησής τη λέξη "διαχείριση.
nooz.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου