Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Νέο κτύπημα για την οικονομία από την Moody’s

Υποβάθμιση από Α3 σε Α2

Νέο κτύπημα για την ελληνική οικονομία, αυτήν την φορά από την Μoody΄s Investors Service.
Ο διεθνής οίκος υποβάθμισε το απόγευμα της Πέμπτης την αξιολόγηση των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων σε A3 από A2, ενώ ανακοίνωσε ότι τοποθετεί την αξιολόγηση σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή νέα υποβάθμιση.

"Η απόφαση βασίζεται στην άποψη της Moody΄s ότι υπάρχει σημαντικό κίνδυνος το χρέος να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα υψηλότερα και πιο ακριβά απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί", αναφέρει σε σχετική έκθεση ο οίκος.

Η διαδικασία της επαναξιολόγησης θα καθορίσει αν η αξιολόγηση θα παραμείνει στη κατηγορία "A", αλλά και το πιθανό outlook. Η Moody΄s θα ολοκληρώσει την αναθεώρηση των αξιολογήσεων όταν αποσαφηνιστούν περισσότερο τα μακροπρόθεσμα μέτρα πολιτικής και οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Η Moody΄s τοποθέτησε επίσης την αξιολόγηση των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων της Ελλάδας Prime-1 υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Τα “ceilings” για τα ελληνικά ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθούν να αξιολογούνται με “Aa” (σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ευρωζώνης) και παραμένουν ανεπηρέαστες από τη σημερινή ενέργεια του οίκου.

"Αν και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα, ακόμα και να προηγείται, σε όρους εφαρμογής των μέτρων που έχει περιγράψει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δύσκολο μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθιστά τη διαρκή προσήλωση στο πρόγραμμα πολύ πιο δύσκολη", επισημαίνει η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος και ανώτερη αναλύτρια της Moody΄s Sovereign Risk Group και επικεφαλής του προγράμματος για την Ελλάδα.

.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: