Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Βατοπέδι: Δριμύ "κατηγορώ" κατά Σανιδά και Καρούτσου

Κλήση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Παράλληλα, μετά τον παραιτηθέντα αντιεισαγγελέα Κολιούση, η συνάδελφός του Σωτηροπούλου κατήγγειλε ότι δεχόταν απειλές από τον τότε εισαγγελέα του Α.Π. κ. Σανιδά σε περίπτωση που εισηγείτο διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Κλήση Παπακωνσταντίνου

Η ΝΔ υπέβαλε το αίτημα κλήσης για κατάθεση του κ. Παπακωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου και ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, συμφώνησαν να κληθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου, επειδή όπως είπαν, το ΠΑΣΟΚ, δεν θέλει να δώσει άλλοθι στην ΝΔ, να αποχωρήσει από την Εξεταστική.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας μίλησε για κινήσεις αντιπερισπασμού της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η κλήση Παπακωνσταντίνου γίνεται και για λόγους εντυπώσεων προσθέτοντας:« Δεν θα ήθελα να αποφασίσουμε κατά πλειοψηφία να μην έλθει ο κ. Παπακωνσταντίνου και αυτό να είναι άλλοθι για τη Νέα Δημοκρατία να αποχωρήσει".

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να δεχθεί να καταθέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου δια υπομνήματος, εάν ο ίδιος το επιθυμεί ή αδυνατεί λόγω προγράμματος να προσέλθει ενώπιον των μελών, προσθέτοντας ότι η ίδια διαδικασία μπορεί να ισχύσει και για τα άλλα πολιτικά πρόσωπα που έχουν κληθεί.

Η ΝΔ ζητά να προσέλθει στην εξεταστική ο κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αθ. Πάπιστα, καθώς και σχετικά με τους χειρισμούς του ως υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Δριμύ "κατηγορώ"

Στο μεταξύ, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του nooz.gr, για δριμύ κατηγορώ κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και από την αντιεισαγγελέα Εφετών Ελ. Σωτηροπούλου.

"Απειληθήκαμε απ’ τον κ. Σανιδά με πειθαρχικό έλεγχο, ότι θα τον βρίσκαμε μπροστά μας σε περίπτωση που υποβάλαμε την υπόθεση στη Βουλή. Κάποια στιγμή μας είπε «προσέξτε γιατί πάτε και κόντρα στην παραγγελία μου. Εγώ μιλάω για παραπλανηθέντες υπουργούς». Αυτό ήταν το νόημα. Δεν μπορώ να σας μεταφέρω ακριβώς τη στιχομυθία. Θα μας γύριζε την δικογραφία πίσω και το μόνο που θα πετυχαίναμε, θα ήταν δημοσιογραφικός θόρυβος ότι πάει κι έρχεται η παραγγελία - και όταν θα ερχόταν σε σας η υπόθεση θα θαβόταν" δήλωσε η κ. Σωτηροπούλου.

"Μας έδωσαν δεύτερη παραγγελία για νέες ανακριτικές πράξεις και πέραν αυτού, τοποθετήθηκε προϊσταμένη της εργασίας μας η Ευσταθία Σπυροπούλου. Θεωρήσαμε ότι δεν είχαμε πια άλλο περιθώριο για να περισώσουμε την ανεξαρτησία στην κρίση μας και την αξιοπρέπειά μας, ότι πρέπει να φύγουμε από το Σώμα. Και φύγαμε την επόμενη μέρα" ανέφερε η μάρτυς.
Να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς Κολιούσης και Σωτηροπούλου είχαν υποβάλλει την παραίτησή τους από το Σώμα μετά την άρνηση των προϊσταμένων τους να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή.

Ο κ. Κολιούσης ανέφερε στην επιτροπή ότι από την ημέρα εκείνη και μετά η ζωή του άλλαξε, "Δεν ήθελε να ξαναβρεθώ στην εισαγγελία" είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από τότε αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. "Μετά από 25 και παραπάνω χρόνια στον εισαγγελικό κλάδο, οδηγήθηκα εξ ανάγκης στην παραίτηση, για να μην παραβιάσουμε το Σύνταγμα και τον ισχύοντα νόμο" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Οι δύο εισαγγελείς σημείωσαν, ότι το πόρισμα το οποίο έχει τώρα η εισαγγελέας κ. Καλού πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει εάν υπάρχει παραγραφή ή όχι. των αδικημάτων.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: