Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Στα σαγόνια του καρχαρία!

Οι ξένοι βλέπουν καθυστέρηση πληρωμών στην Ελλάδα

Με τα spreads των ελληνικών ομολόγων να καταρρίπτουν πλέον κάθε προηγούμενο – αρνητικό – ρεκόρ και τις αγορές να «σπρώχνουν» την Ελλάδα στις «αγκάλες» των δανειστών της και δη στο ΔΝΤ, είναι πλέον εμφανές πως για τη διεθνή οικονομική κοινότητα η μόνη λύση που απομένει για τη χώρα μας είναι η «εξωτερική βοήθεια».

Ή μήπως όχι;

Ολοένα και περισσότερες είναι πλέον οι ... αναλύσεις που καταλήγουν στο «συμπέρασμα» πως η αναδιάρθρωση του εξωτερικού της χρέους είναι ίσως η πλέον ενδεδειγμένη λύση για το «ελληνικό πρόβλημα», όχι όμως χωρίς την ανάληψη ενός ευρύτερου σχεδίου που θα περιλαμβάνει τόσο την προσφυγή στον δανεισμό από τον μηχανισμό ΕΕ – ΔΝΤ, όσο και την συμφωνία των υπολοίπων δανειστών της για μερικό «ψαλίδισμα» στις πληρωμές των υποχρεώσεών της και ρύθμιση των χρεών της σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Το σενάριο αυτό προβάλλουν σήμερα στις αναλύσεις τους τόσο η JP Morgan, όσο και η Goldman Sachs, αλλά και οίκοι όπως η Daiwa Capital Markets και η KBC.

Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι αναλυτές επιμένουν ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δεν θα είναι η «τελική λύση», πλην όμως είναι μια λύση που θα «αγόραζε» χρόνο για την κυβέρνηση ώστε να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειές της και τα μέτρα που έχει εξαγγείλει.

Σε ανάλογες προβλέψεις προχωρούν και οι αναλυτές των μεγάλων διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Πρώτο θέμα η Ελλάδα και η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της με «σενάριο και εποπτεία» ΔΝΤ για τους Financial Times, τη Wall Street Journal και το CNN.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: