Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΛΑΦΚΑ


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, φραγμούς στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και απαγόρευση στις εθελούσιες εξόδους φέρνει το νέο...
ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών. Οι αλλαγές επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης:
1. Η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά από το 2013 (σ.σ.: παρ΄ όλο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα τον καταργήσει) θα οδηγήσει σε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα Ειδικά Ταμεία.
Από 1/1/2013 θα αυξηθούν π.χ. τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με 35ετία (από τα 58 στα 60 το 2016 με την προσθήκη ενός 6μηνου κάθε χρόνο), για τα βαρέα (στα 57 από τα 55), τις γυναίκες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ (στα 60 έως το 2016) και τα όρια για τις μητέρες ανηλίκων (από το 2011 στο ΙΚΑ, για τις ασφαλισμένες πριν από το ΄92, που «πάγωσε» για έναν χρόνο το υπουργείο Εργασίας και για όλες από το 2013).
2. Σταδιακή (από 1/1/2011 και μέχρι 31/12/2013) εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών- γυναικών στον χώρο του Δημοσίου, μετά τη γνωστή καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Με την εξίσωση των ορίων, περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο θα είναι πλέον υποχρεωμένες να συνταξιοδοτούνται είτε στα 60 με μειωμένη σύνταξη, είτε στα 65 με πλήρη. Μεγάλες χαμένες θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992.
Για τις γυναίκες του Δημοσίου
Εκτιμάται ότι περίπου 100.000 εργαζόμενες στη Δημόσια Διοίκηση, που έχουν σήμερα τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας, δεν θίγονται από τις όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση φέρει η εξίσωσή τους με αυτά που ισχύουν για τους άνδρες.
Η μεγάλη αυτή κατηγορία περιλαμβάνει περίπου 100.000 γυναίκες που χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες:
1Οσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδοτικό και μπορούν να αποχωρήσουν με άμεση καταβολή της σύνταξής τους.
2Οσες έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, αλλά για να πάρουν τη σύνταξή τους θα πρέπει να συμπληρώσουν και το ανάλογο όριο ηλικίας.
Με νομοθετική ρύθμιση προβλέπεται ότι όσοι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ φοβήθηκαν τις φήμες και οδηγήθηκαν σε παραιτήσεις, επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης με τη ρητή διατύπωση ότι διατηρούν όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν κατοχυρώσει, μέχρι τη συνταξιοδότησή τους με τους σημερινούς όρους,
Ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων
ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3029 (Νόμο Ρέππα) οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (τράπεζες, ΔΕΚΟ) θα υποστούν μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους, καθώς από την 1.1.2008 οι αποδοχές τους άρχισαν να μειώνονται από το 80% στο 70% (μείωση με ρυθμό 1% κατ΄ έτος), ενώ το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στις εισφορές μετά το 2008 θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία μισθολογική τους πενταετία αντί του τελευταίου μισθού. Από το 2008 μειώνεται από το 80% κατά 1% κατ΄ έτος, φτάνοντας στο 70% μέχρι το 2017. Η μείωση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, γιατί ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται όχι με βάση τον τελευταίο μισθό, αλλά με τον μέσο όρο των μισθών της τελευταίας 5ετίας (περίπου-5%) και χωρίς υπολογισμό δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδομάτων αδείας και τριμήνων (περίπου-15%).
Επίσης με το νέο- υπό κατάθεση - νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται ότι από το 2018, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη δεκαετία, ενώ μετά το 2030 ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Η βασική σύνταξη θα χορηγείται με 15 έτη υπηρεσίας και με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν. Εκτός από τη βασική σύνταξη, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται ανά πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών εργασίας.fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: