Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)

Στη μείωση δαπανών κατά 16 δισ. ευρώ έως το 2013 θα προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η δραστική αυτή περικοπή των κρατικών δαπανών θα...
προέλθει μεταξύ άλλων από την κατάργηση ή την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης, το «πάγωμα» των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, τη μείωση των επιδομάτων, των δημόσιων επενδύσεων, την περικοπή του επιδόματος ανεργίας, ενδεχομένως και από τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Συνολικά από τώρα μέχρι και το 2013, το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας προβλέπει τη μείωση των δαπανών κατά περίπου 7% του ΑΕΠ ή 16 δισ. ευρώ. Η προσαρμογή από το σκέλος των εξόδων είναι μεγαλύτερη από ό, τι των εσόδων έως το 2013, καθώς η περιστολή τους μπορεί να εξασφαλιστεί με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα από ό, τι η αύξηση των εσόδων. Για τον λόγο αυτό και οι τρεις επιτηρητές της Ελλάδας έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στη μείωση των δαπανών, που τα τελευταία χρόνια είχαν εκτροχιαστεί.
Μέτρα
Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο για φέτος, από το σύνολο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί για τη μείωση του κονδυλίου μισθοδοσίας και συντάξεων, προκύπτει εξοικονόμηση πόρων ύψους 5,9 δισ. ευρώ. Στα μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μειωθούν κατά 16 δισ. ευρώ, είναι:
1. Περικοπή 13ου και 14ου μισθού για ολόκληρη την τριετία. Οσοι έχουν μεικτές μηνιαίες αποδοχές 2.917 ευρώ -και όχι 3.000 ευρώ- θα λάβουν για Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι 1.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα πάρουν κανένα δώρο.
2. Μείωση της 13ης και 14ης σύνταξης για την περίοδο έως το 2013. Οι συνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη 2.433 ευρώ (αντί για 2.500 ευρώ) θα λάβουν 800 ευρώ ως δώρο Πάσχα, καλοκαιριού και Χριστουγέννων. Οσοι έχουν μεγαλύτερη σύνταξη ή βρίσκονται κάτω από το 60ό έτος ηλικίας δεν θα λάβουν κανένα δώρο. Εξαιρούνται οι συντάξεις ΟΓΑ, αναπηρίας και ανικανότητας.
3. «Πάγωμα» αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, με ταυτόχρονη μείωση των επιδομάτων, αλλά και μείωση των υψηλότερων συντάξεων (ΛΑΦΚΑ).
4. Αναστολή φέτος της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης, χωρίς να καθορίζεται το πότε θα δοθεί.
5. Μείωση των δημόσιων επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ σε κάθε ένα από τα έτη 2010, 2011 και 2012.
6. Περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών φέτος και του χρόνου.
7. Μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ του κονδυλίου για το επίδομα ανεργίας το 2012 για να κατέβει στα επίπεδα των «ελάχιστων μέσων διαβίωσης».
8. Μείωση της «απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μιας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις», για το 2012 και το 2013. Ουσιαστικά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και απολύσεων.
9. Εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ κατ' έτος για την περίοδο 2011-2013 από τον «Καλλικράτη».
Οσα από τα παραπάνω μέτρα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα θεσμοθετήσει σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με τη μη καταβολή των δανείων από το ΔΝΤ και την Ε. Ε.fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: