Πιο γρηγορα απο οτι αρχικα αναμενονταν ερχονται οι οδυνηρες αλλαγές στο ασφαλιστικό που συμφωνήθηκαν με την “Τρόικα”!
Η προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσει την ήπια εκδοχή των αλλαγών στο ασφαλιστικό και το εργασιακό έπεσε στο κενό αφού λίγες ώρες αργότερα δημοσιοποιήθηκε το Mνημόνιο που έχει συμφωνηθεί – ή, μάλλον, επιβληθεί – από το οποίο0 προκύπτει σαφώς ότι μέσα σε λίγους μήνες έχουν αποδομηθεί όλα τα μέχρι σήμερα ισχύοντα για τα θεμελιωμένα και ώριμα δικαιώματα των εργαζομένων!Βάσει του Μνημονίου από το 2011 μπαίνει οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών. Στο εξής κανείς δε μπορεί να βγεί στη σύνταξη αν δεν έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του και δεν έχει διανύσει 40 χρόνια ασφαλιστικού βίου – όπωςε άλλωστε έχει αναδείξει με τα ρεπορτάζ του το protothema gr.
Αυτο σημαινει οτι καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια ασφάλισης χωρις όριο ηλικίας που ίσχυε εως σήμερα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις στις οποίες προέβη την Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, για όλους τους ασφαλισμένους, πριν και μετά το 1993 θα έχει τεθεί ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος.
Στα 65 θα εκτοξευτούν και τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο μέχρι το 2013 .
Οσοι συνταξιοδοτούνται από τα 60 εως τα 65 θα υφίστανται ψαλίδισμα της σύνταξης 6% το χρόνο
Ψαλίδισμα υπάρχει και στο επίδομα των 800 ευρώ που αντικαθιστά τα Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας των συνταξιούχων, εφόσον οι αποδοχές ξεπερνούν τις 2.416 ευρώ το μήνα.
Επιπλέον, ακόμα κι αυτό το επίδομα μπορούν να το πάρουν μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας με εξαίρεση συντάξεις αναπηρίας, ανικανότητας.
Οι μόνοι που διασώζονται από τη λαιλαπα των νέων διατάξεων είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συντάξιοδότησης έως το τέλος του 2010 από το Δημόσιο.
Ανάκληση παραιτήσεων για όσους μετανιώσουν...
Για να αποκρούσει το κύμα παραιτήσεων που φούντωνε απειλητικά τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση περιλαμβάνει στο Μνημόνιο ρύθμιση που αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι προστατεύεται το θεμελιωμένο δικαίωμα ενώ προβλέπει ότι όσοι έχουν υποβάλλει παραίτηση από την αρχή του 2010, υπό το κράτος του πανικού, μπορούν να την ανακαλέσουν ακόμα και ένα μήνα μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με άξονα τη βασική και την ανταποδοτική σύνταξη που θα επιφερει μειώσεις εως και 30% θα ισχύει από το 2013 ενώ για 5 χρόνια έως το 2018 θα εφαρμοστεί μικτό σύστημα υπολογισμού.
Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση της Τρόικας για μειωση του κατωτερου μισθου στον ιδιωτικό τομέα για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατώτατη αμοιβή, που είναι σήμερα 740 ευρώ μειώνεται στα 600 ευρώ μικτά για τους νέους κατω των 25 ετών που θα μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αλλά και για όσους μεσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ θελουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Το θέμα αυτό θα ρυθμιστει αφού προηγηθει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Το όριο των απολύσεων αυξάνεται από 2% σε 4% για επιχειρήσεις άνω των 200 εργαζομένων.
Οι αποζημιώσεις στους απολυμενους θα καταβάλλονται σε 6 μηνιαίες δόσεις. Οι επιτηρητές ζητουν να μειωθεί έως και 40% το ποσοστό της αποζημίωσης ενω για το θέμα θα αποφασίσει του υπουργικό συμβούλιο επειτα απο διαβουλευση με τους κοινωνικους φορεις.
Ακόμη, αποδυναμώνεται η διαδικασια της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ μπορουν να υπογραφονται συμβάσεις σε επιχειρήσεις με χαμηλοτερους μισθους από αυτούς της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, που υπογραφει η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτες.protothema.gr
Τετάρτη 5 Μαΐου 2010
Το Μνημόνιο με την “Τρόικα” αδειάζει τους υπουργούς Ξηλώνεται “εδώ και τώρα” ότι γνωρίζαμε!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου