Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ"...


Ρεπορτάζ : Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
(από Το Βήμα)

Το «επαναστατικό ταμείο» των ενόπλων οργανώσεων αναζητούν πλέον οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη των Σίμου Σεϊσίδη και Αρη Σειρηνίδη. Οι αξιωματικοί ισχυρίζονται ότι διαθέτουν στοιχεία πως ο Σεϊσίδης ήταν οργανωτής της ομάδας των... «ληστών με τα μαύρα», η οποία αποτέλεσε τον κύριο χρηματοδότη των οργανώσεων της «νέας γενιάς».
Ερευνώνται ενδελεχώς οι διασυνδέσεις του με δίκτυο αντιεξουσιαστών που υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται ποσό 3- 5 εκατ. ευρώ από ληστείες και από χρήματα που έχουν δοθεί από τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα και άλλους ποινικούς. Πιστεύουν ότι ο διαχειριστής του «επαναστατι- κού ταμείου» ήταν και μέλος των «ληστών με τα μαύρα» έχοντας το ψευδώνυμο «Ταξιδιώτης» λόγω των συχνών ταξιδιών του. Ωστόσο παρά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατικής δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη των χρημάτων.
Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν εκτεταμένη έρευνα στα Πετράλωνα για να εντοπιστεί το κατάλυμα του Σεϊσίδη προκειμένου να βρεθούν όπλα, χρήματα και άλλα στοιχεία. Ερευνες για τη συμμορία είχαν πραγματοποιηθεί επί τρία χρόνια σε Εξάρχεια, Ηλιούπολη, Υμηττό, σε εξοχικές κατοικίες σε Ραφήνα, Λαύριο και Κορωπί αλλά και στην Ηλεία και στην Κακαβιά! Επιπλέον εξετάστηκε το ενδεχόμενο να διαμένουν σε πανεπιστημιακό χώρο της Αθήνας ή σε υπό κατάληψη οίκημα.
Η συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» πραγματοποίησε από τον Νοέμβριο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2006 επτά ληστείες τραπεζών με συνολική λεία 700.000 ευρώ. Θεωρείται ότι συμμετείχαν ανά περίσταση 8-10 άτομα και στόχος της ήταν η χρηματοδότηση των ομάδων «αντάρτικου πόλης». Υστερα από συμπλοκή στην οδό Ιπποκράτους συνελήφθη στις 16 Ιανουαρίου 2006 ο αντιεξουσιαστής Γιάννης Δημητράκης (τραυματισμένος στο πόδι), ενώ καταζητούνται οι συνεργοί του Σίμος και Μάριος Σεϊσίδης, καθώς και ο Γρηγόρης Τσιρώνης.
Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι μέλη της ίδιας ομάδας συμμετείχαν σε ακόμη επτά-οκτώ ληστείες σε Αθήνα, Κορωπί, Λαύριο και αλλού. Ο τρόπος δράσης τους παρέπεμπε στην ταινία «Στην κόψη του κύματος», όπου οι δράστες λειτουργούσαν με ακρίβεια δευτερολέπτου.
«Εγώ είμαι ο άλλος»
Σύγχυση επικράτησε τη Δευτέρα το βράδυ για την ταυτότητα του τραυματία. Αξιωματικοί πίστεψαν με χαρακτηριστική ευκολία αυτό που τους ανέφερε ο Σεϊσίδης προτού εισέλθει στο χειρουργείο: «Είμαι 24 ετών και ονομάζομαι Γιώργος Νικολόπουλος», δηλαδή ο καταζητούμενος για την υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Δεν έγινε ωστόσο καμία σύγκριση φωτογραφιών και αποτυπωμάτων. Ετσι οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν τη... σύλληψη του καταζητουμένου. Το λάθος τους διαπιστώθηκε μετά την έξοδο από το χειρουργείο.
* Σε νοσοκομείο το οποίο διαθέτει ορθοπαιδική κλινική και νευροχειρουργό επρόκειτο να μεταφερθεί ως χθες το βράδυ ο Σίμος Σεϊσίδης.
Σύλληψη από σύμπτωση;
Συμπτωματική με την αιματηρή ληστεία στο Ρraktiker πιθανολογείται ότι ήταν η σύλληψη των Σεϊσίδη και Σειρηνίδη. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διατηρούν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των δύο αντιεξουσιαστών. Κανένας από τους 13 υπαλλήλους και πελάτες του καταστήματος δεν τους αναγνώρισε. Από το βίντεο της επιδρομής δεν προκύπτει ότι ο σωματότυπος των δύο ληστών ταιριάζει με αυτόν των αντιεξουσιαστών. Η γυναίκα από την οποία οι ληστές έκλεψαν το ΙΧ μίλησε στους αστυνομικούς για δύο άτομα που μιλούσαν σπαστά ελληνικά και μάλλον ήταν αλλοδαποί. Αξιωματικοί δεν αποκλείουν πάντως και τη σύμπτωση της σύλληψής τους «λόγω της κινητοποίησης για τη ληστεία».
Από τους εμπρησμούς ως τις επικηρύξεις
Ο Σίμος Σεϊσίδης θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. επικεφαλής της συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα». Τον Οκτώβριο του 2009 επικηρύχθηκε με τον αδελφό του Μάριο Σεϊσίδη και τον αντιεξουσιαστή Γρηγόρη Τσιρώνη με 600.000 ευρώ. Δήλωνε ως επαγγελματική δραστηριότητα «ελαιοχρωματιστής». Απασχόλησε για πρώτη φορά τις διωκτικές αρχές το 1994, όταν συνελήφθη για εμπρησμούς αυτοκινήτων. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου και δέκα μηνών. Μάλιστα τότε είχε βρεθεί στην κατοχή του σημείωμα με τις ταχυδρομικές θυρίδες αναρχικών ομάδων. Τον Νοέμβριο του 1995 συνελήφθη στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, όπως και πολλοί αντιεξουσιαστές, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στη «νέα γενιά ενόπλων οργανώσεων» (Μαζιώτης, Ρούπα, Νικητόπουλος). Στις 14 Ιουνίου 2000, μετά το τέλος ροκ συναυλίας στην Πετρούπολη, ο 34χρονος κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε πυρπολήσεις αυτοκινήτων κατά τις οποίες υπέστη εγκαύματα ένας ιδιωτικός υπάλληλος. Στις 20 Ιουνίου 2000 κατηγορήθηκε με βάση ένα αποτύπωμα ότι λήστεψε τράπεζα στη Νέα Χαλκηδόνα. Στην απολογία του τότε ανέφερε: «Είμαι αναρχικός.Θέλουμε την κατάργηση του κράτους.Να διοικεί ο λαός. Δεν ανήκω σε οργάνωση». Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση αλλά αποφυλακίστηκε έναν χρόνο αργότερα. fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: