Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Παπανδρέου: Δολοφονική ενέργεια


nooz.gr
Για «δολοφονική ενέργεια» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στους τρεις θανάτους στη διάρκεια των κινητοποιήσεων την Τετάρτη. «Εκεί οδηγεί η ανεξέλεγκτη βία», είπε ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους για την προάσπιση το εθνικού συμφέροντος, του δημοκρατικού πολιτεύματος και της αξιοπιστίας της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι τα νέα μέτρα δεν ήταν «ευχάριστες αποφάσεις», αλλά «δύσκολες» και «υπεύθυνες».

Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των οικογενειών των νεκρών, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι δράστες θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν.Επίσης, ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε νέα πρωτοβουλία για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για «ακραία στοιχεία που τρομοκρατούν το λαό» μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αν. Σαμαράς, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να σφυρηλατήσουν την ενότητα και την υπευθυνότητα «μακριά από αυτοαναγορευμένους υπερασπιστές του λαού».«Στη δημοκρατία υπάρχει χώρος για διαφωνία και διαμαρτυρία αλλά όχι για βία» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, καλώντας τη Βουλή να γίνει υπερασπιστής και εγγυητής της ομαλότητας, αντικρούοντας όσους έχουν «εξωθεσμικές επιδιώξεις».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να κρατήσει την «ομοθυμία και την ψυχραιμία του», δηλώνοντας ότι χαίρεται που ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί να γίνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Όπως είπε τώρα αυτό το συμβούλιο αποκτά μία άλλη διάσταση και δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα είναι εκείνη «που θα πρωταγωνιστήσει στη μάχη για εθνική ενότητα στις κρίσιμες αυτές στιγμές».

Για «προβοκάτσια» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, καλώντας το λαό να περιφρουρήσει τις κινητοποιήσεις του, «να μη φοβηθεί και να μη γονατίσει». Ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι δέχονται πρωτοφανή επίθεση με αυτά τα μέτρα, τα οποία χαρακτήρισε μόνιμα, μιλώντας για «συνθήκες γαλέρας».«Μπορεί ο κόσμος να ξεχωρίσει τον οργανωμένο πολιτικό αγώνα από τις προβοκάτσιες» δήλωσε.

Ο κ. Παφίλης μίλησε ακόμη για οργανωμένο σχέδιο εμπλοκής του ΚΚΕ σε προθέσεις που δεν έχει. «Δεν είναι μυστικό ότι το Σύνταγμα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγές. Δεν είναι μυστικό ότι εμείς θέλουμε να αλλάξει το Σύνταγμα και στο σύστημα» πρόσθεσε.

«Ζούμε ιστορικές στιγμές» δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «με βαθιά θλίψη βλέπουμε σκηνές από το μέλλον». «Εκφράζουμε με απόλυτο τρόπο την οδύνη μας για την απώλεια ζωών», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «οι ένοχοι αυτής της πράξης δεν μπορούν να ορκίζονται στη ζωή γιατί την κακοποίησαν και την ταπείνωσαν».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε δημοκρατική διέξοδο, γι’ αυτό κατέθεσε την πρόταση για δημοψήφισμα. «Αντ’ αυτού ακόμη και σήμερα από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η επιμονή να προχωρήσουμε σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον με διαδικασίες εξπρές, που προσβάλλουν το Κοινοβούλιο» είπε. Κατήγγειλε ακόμη και το χώρο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι «ορισμένοι θέλησαν να ντυθούν το μανδύα της ομαλότητας, θέαμα που αν δεν ήταν επικίνδυνο θα ήταν γελοίο».

Το γεγονός ότι βουλευτές του κόμματός του έχουν γίνει θύματα βίας, υπενθύμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστ. Ροντούλης.Ο κ. Ροντούλης επιτέθηκε κατά του ΚΚΕ λέγοντας ότι το επιχείρημα για την αλλαγή του Συντάγματος, «προκαλεί αλγεινή εντύπωση» λέγοντας ότι «το αλλάζει η Βουλή και όχι μολότοφ στο δρόμο» όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: