Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Νέες ιδέες για πράσινη ανάπτυξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Της Έλενας Ζέρβα

Επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών "Πράσινο Γαλάτσι"

Σε εποχή βαθιάς ύφεσης όπως αυτή που δραματικά βιώνουμε, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέκαθεν ήταν ιδιαιτέρως σημαντικός. Ρόλος διακριτός, ουσιαστικός και με άμεσα αποτελέσματα για την στήριξη του απλού πολίτη ο οποίος αναζητά μια διέξοδο.

Σήμερα η κατάσταση απαιτεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ακόμα πιο αποφασιστική και αποτελεσματική. Και ως προς αυτό, η συγκυρία θέλησε να ενισχυθεί ο ρόλος της και από τον «Καλλικράτη» ο οποίος φέρνει νέες αρμοδιότητες και κατά συνέπεια νέες δυνατότητες.

Ένας σύγχρονος δήμος απαιτείται να είναι ζωντανός και δραστήριος. Δεν επιτρέπεται πλέον μόνον να διαχειρίζεται την καθημερινότητα αλλά να σχεδιάζει εύστοχα το μέλλον. Και το μέλλον της δικής μας χώρας, το δικό μας μέλλον δεν είναι άλλο από την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.

Ο όρος εύκολος και εύχρηστος. Δυστυχώς πολλοί τον χρησιμοποιούν μάταια για εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών. Αδιαφορούν για την βαθύτερη ουσία του η οποία είναι η ίδια η ζωή.

Η πράσινη ανάπτυξη υπόσχεται αυτά που οι παλιότεροι βίωναν στην καθημερινότητα τους: την ποιότητα ζωής, την αξιοποίηση των όσων δωρεάν μας παρέχονται για την δική μας εξυπηρέτηση.

Στην περίπτωση του Γαλατσίου ειδικά, η αξιοποίηση της πράσινης ανάπτυξης στοχευμένα και μεθοδικά μπορεί να προσφέρει καλύτερη κοινωνική πολιτική για όλη την πόλη, για εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη, για τα παιδιά, για τους ηλικιωμένους για τους απόρους.

Και όλα αυτά μόνο θεωρία δεν είναι. Είναι ουσία. Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων που λόγω γεωμορφολογίας διαθέτει πλούσια το Γαλάτσι επιτρέπουν μια πρώτης τάξεως στήριξη των οικονομικών του δήμου έτσι ώστε απρόσκοπτα η νέα δημοτική αρχή να μπορεί να αφοσιωθεί σε έργο ουσίας κόντρα σε ξεπερασμένες και χρεωκοπημένες πολιτικές του παρελθόντος.

Αυτή θα πρέπει να είναι η κατεύθυνση όλων όσοι σε λίγους μήνες θα διεκδικήσουν την ψήφο των συνδημοτών τους. Πέρα από κόμματα και χρώματα αλλά με κοινό στόχο τις καλύτερες μέρες για εμάς και τα παιδιά μας που αυτόματα συνεπάγεται τις καλύτερες ημέρες για την χώρα μας.

Μια πρώτη πρόταση για το Γαλάτσι είναι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Τα οφέλη για τα σχολεία αλλά και την πόλη εν γένει είναι τεράστια. Εφόσον ο δήμος επιτύχει να ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά, ένα τεράστιο ποσό κάθε χρόνο μπορεί να διατεθεί στην κοινωνική πολιτική. Σε αυτό προσθέτω την δυνατότητα παροχής ζεστού νερού μέσω των ίδιων συστημάτων σε δημοτικά κτίρια αλλά και σχολεία.

Και παράλληλα με την ανάπτυξη, οφείλουμε να υπερασπιστούμε το φυσικό κάλλος και τους ελεύθερους χώρους που υπάρχουν στην πόλη του Γαλατσίου έστω και αν τους μοιραζόμαστε με άλλους δήμους όπως το Αττικό Αλσος. Το μόνο που απαιτείται είναι η συνεργασία με τους γείτονες.

Σε έναν δήμο όπως το Γαλάτσι, η υπεράσπιση των λιγοστών ελεύθερων χώρων είναι βασική προτεραιότητα – τουλάχιστον για την Πρωτοβουλία Πολιτών "Πράσινο Γαλάτσι"- ώστε να εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας και εμάς τους ίδιους μια ανθρώπινη πόλη.

Τρόποι υπάρχουν, διάθεση χρειάζεται την οποία εμείς έχουμε. Και για όσους υποστηρίξουν πως απαιτούνται και χρήματα τα οποία οι ίδιοι θα πουν ότι δεν υπάρχουν, η θέληση των ενεργών πολιτών έχει αποδείξει πως εναλλακτικοί τρόποι μπορούν να σε φέρουν στην επιτυχία. Ειδικά όταν μια δημοτική αρχή έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει με ξεκάθαρο στόχο και όραμα.

Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν μπορούν ταυτόχρονα να προσφέρουν και διεξόδους από το θολό οικονομικό τοπίο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Ηδη σε πολλές χώρες του κόσμου η πράσινη ανάπτυξη και η νέα περιβαλλοντική επιχειρηματικότητα έχουν ανοίξει νέες προοπτικές για τις οικονομίες και την ανάπτυξη όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Τώρα ήρθε η ώρα τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσει και το Γαλάτσι μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: