Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Επαφές Παπανδρέου στη Μαδρίτη

nooz.gr
Στη Μαδρίτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Ο Γ. Παπανδρέου έχει σειρά επαφών με ηγέτες.

Σήμερα διεξάγεται η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-ΛΑΚ και αύριο η σύνοδος Ε.Ε. - Κοινότητας Άνδεων (CAN) και οι υποπεριφερειακές συναντήσεις Ε.Ε. - Κεντρικής Αμερικής.

Προηγήθηκαν οι υποπεριφερειακές συναντήσεις σε επίπεδο τρόικα της Ε.Ε., Ε.Ε. - CARIFORUM, Ε.Ε. - Χιλής και Ε.Ε. - MERCOSUR, καθώς και η προπαρασκευαστική συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε.- ΛΑΚ .

Στο πλαίσιο των διμερών επαφών του ο κ. Παπανδρέου συναντάται με ηγέτες κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή, το Εκουαδόρ, η Κόστα Ρίκα, το Περού κ.α., ενώ παραχώρησε και συνέντευξη στην εφημερίδα "Εl Ρais".

Ευρώ-μέτωπο κατά των κερδοσκόπων


Την ίδια ώρα, μέτωπο κατά των κερδοσκόπων επιχειρούν να στήσουν τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τις πολύωρες διαβουλεύσεις τη Δευτέρα του Eurogroup, και στη συνεδρίαση του Ecofin θα αναζητηθούν οι τρόποι αποφυγής μίας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο. Έρευνα για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Υπέρ του ελέγχου των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών- μελών της ΕΕ από την Κομισιόν, πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια, τάχθηκε ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ, η Κομισιόν διερευνά το ενδεχόμενο, να παίχτηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, μέσω της αγοράς CDS -ασφαλίστρων κινδύνου- έναντι των κρατικών χρεών.

Προανήγγειλε παράλληλα νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των ασφαλίστρων, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας, καθώς και για τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο CNN, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής της χώρας μας κατά αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: