Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Όλοι κρίνονται, ακόμη κι ο Καραμανλής

Ανάβει φωτιές στη Ν.Δ. η απόφαση Σαμαρά

protothema.gr
Φωτιές άναψε στη ΝΔ η απόφαση του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά να περάσουν από την κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης που θα συγκροτήσει όλοι όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά την συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέξη Τσίπρα. Ερωτηθείς για το αν το «όλοι» συμπεριλαμβάνει και τον κ. Κώστα Καραμανλή ή εάν ο πρώην πρωθυπουργός εξαιρείται, ο κ. Σαμαράς απάντησε: "Δεν εξαιρείται κανένας. Όλοι θα περάσουν από τη διαδικασία". Πρόσθεσε ότι γίνεται διαρκής αναζήτηση νέων υποψηφίων και διαρκής αξιολόγηση των πάντων και ότι υπάρχει και το καταστατικό σύμφωνα με το οποίο μετά το Πολιτικό Συμβούλιο, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο αρχηγός.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά έχει προκαλέσει παρασκηνιακές προς το παρόν αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών. «Ποιος θα μας κρίνει, εμείς είμαστε χρόνια στο κόμμα, οι συνεργάτες του νέου προέδρου;» είναι μερικές από τις αντιρρήσεις που εκφράζουν την ανησυχία μεταξύ των βουλευτών.

Το ότι συμπεριλαμβάνει και τον πρώην πρωθυπουργό στους υπό κρίση πάντως δημιουργεί τις πρώτες σκιές στην σχέση Καραμανλή-Σαμαρά.
Είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής θα επιθυμούσε τιμητική εξαίρεση.
Βέβαια να αφήσει η νέα ηγεσία τον πρώην πρωθυπουργό έξω από το κόμμα που ίδρυσε ο θείος είναι από δύσκολο ως αδύνατο!

Επιπλέον θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς θα καλύψει πολιτικά τον κ. Καραμανλή απέναντι στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Πέραν αυτού όμως του στέλνει το μήνυμα να τον διευκολύνει και να αποχωρήσει μόνος του όπως έπραξε πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου ο κ. Κώστας Σημίτης ο οποίος επέλεξε να μην είναι στα ψηφοδέλτια.

Για ποιους κτυπά η καμπάνα...

Το ερώτημα «για ποιους χτυπά η καμπάνα» απασχολεί πλέον την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Πρόσωπα που είναι «αντιτουριστικά» λόγω της αυξημένης ευθύνης τους στα πεπραγμένα της «νέας διακυβέρνησης» θεωρείται ότι διανύουν την τελευταία κοινοβουλευτική τους θητεία όπως οι κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Γιάννης Παπαθανασίου, Αλέξανδρος Κοντός, Κώστας Κιλτίδης. Άλλωστε ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα αξιολογηθούν όλοι για την προσωπική αλλά και την πολιτική τους παρουσία.

Φυσικά δεν τίθεται καν θέμα για όσους είναι εκτός Βουλής όπως οι κ.κ. Γιώργος Βουλγαράκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Ευάγγελος Μπασιάκος και γενικότερα όσων τα ονόματα εμπλέκονται σε δύσοσμες υποθέσεις του παρελθόντος που διερευνώνται τώρα από την Βουλή. Το ερώτημα για αυτούς είναι αν θα διαγραφούν από το κόμμα.

Μία ακόμη κατηγορία βουλευτών που δεν νιώθει πλέον και τόσο ασφαλής είναι εκείνοι που πρόσκεινται στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά εντάσσεται στην γενικότερη τακτική του να «γυρίσει σελίδα» και να δημιουργήσει την «καινούργια ΝΔ» όπως έχει επανειλημμένως πει στις ομιλίες του.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μέσω των εσωκομματικών εκλογών για το συνέδριο αλλαγή και στον κομματικό μηχανισμό και στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την επόμενη Κεντρική Επιτροπή και τις περιφερειακές οργανώσεις.

Προς το παρόν βέβαια αυτά είναι στην σφαίρα των προθέσεων της ηγεσίας. Είναι ανοικτό αν θα τα μπορέσει να τα υλοποιήσει και τι αντιδράσεις θα συναντήσει από το «βαθύ καραμανλικό κόμμα» που έχει αρχίσει να ανησυχεί και να κινείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: