Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ...


Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
(από την Ελευθεροτυπία)

Το μεγάλο χρέος του Τόλη Βοσκόπουλου στην Εφορία, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, το... πλήρωσε τελικά χθες η σύζυγός του Αντζελα Γκερέκου με την απώλεια της...
θέσης της υφυπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού αφού ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την... παραίτησή της. Ηταν το αποτέλεσμα μιας πολύωρης παρασκηνιακής έρευνας και διαβούλευσης που άρχισε από νωρίς χθες το πρωί μόλις έγινε γνωστό το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ε» και έλαβε χώρα στην Αθήνα και στη Μαδρίτη απ' όπου ο Γ. Παπανδρέου πήρε την οριστική του απόφαση να κάνει αποδεκτή την παραίτηση.
Στον «ιδιώτη»
Από το ίδιο το κείμενο της κυβερνητικής ανακοίνωσης γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση θέλησε να διαχωρίσει τις ευθύνες του κ. Βοσκόπουλου από την κ. Γκερέκου, καθώς φαίνεται να δέχεται τον ισχυρισμό της ότι «ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της».
«Συγκάλυψη»
Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι αργά το απόγευμα επικρατούσαν σκέψεις να παραμείνει η κ. Γκερέκου στη θέση της και να περιορισθεί το θέμα στον «ιδιώτη κ. Βοσκόπουλο» όπως τον είχε χαρακτηρίσει το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
Ομως όσο περνούσαν οι ώρες στο Μαξίμου άρχισαν να καταλήγουν στη διαπίστωση ότι αν δεν απομακρυνθεί η κ. Γκερέκου, αυτό που θα επικρατήσει στην κοινή γνώμη είναι ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την υπόθεση και χαρίζεται σε ένα κυβερνητικό στέλεχος, κόντρα στις διακηρύξεις της για διαφάνεια. Το κλίμα ήταν βαρύ, ενώ πληροφορίες από το Μαξίμου λένε ότι και η ίδια η τέως υφυπουργός επέμενε στην απόφασή της να παραιτηθεί, την οποία είχε ανακοινώσει από τις 12 το μεσημέρι στον πρωθυπουργό μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο κ. Πεταλωτής στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι είχε επισημάνει ότι όταν προκύψουν περισσότερα στοιχεία η κυβέρνηση θα πάρει θέση, εννοώντας την έρευνα που ζήτησε η κυβέρνηση για την υπόθεση. Η έρευνα που έγινε με ευθύνη του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας, όπως προκύπτει κι από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ο υφυπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό μόλις αυτός προσγειώθηκε στη Μαδρίτη -είχε φύγει στις 2 το μεσημέρι.
«Ευαισθησία»
Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε αποδεκτή την παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Αντζελας Γκερέκου» και υπογραμμίζει: «Η Αντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της».
Αργότερα δήλωση έκανε και η ίδια η τέως υφυπουργός υποστηρίζοντας ότι το δημοσίευμα αναφέρεται σε υπόθεση φορολογικών ζητημάτων του συζύγου της, «η οποία εκκρεμεί δικαστικά από χρόνο πολύ πρότερο της προσωπικής μας γνωριμίας, έως και σήμερα». «Δεν θα επιθυμούσα, ανέφερε, να προχωρήσω σε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση αυτή, για την οποία άλλωστε έχουν ήδη γίνει δημόσιες ανακοινώσεις από τον σύζυγό μου και τους νομικούς του εκπροσώπους, στις οποίες και παραπέμπω». Στη συνέχεια η κ. Γκερέκου υπογράμμισε ότι, στη μέχρι τώρα πορεία της στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησε την κατοχή του «αλάθητου» και τόνισε:
«Δεν θα επιτρέψω»
«Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τις πολιτικές μου κρίσεις. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου». Η κ. Γκερέκου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις το έργο της κυβέρνησης αυτή την κρίσιμη στιγμή.
Σημειώνεται πάντως ότι με αφορμή και την κενή θέση της κ. Γκερέκου αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για επίσπευση του ανασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: