Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ...


Επιμέλεια : Περικλής Δημητρολόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Στην εποχή της λιτότητας μπαίνουν η μία μετά την άλλη πολλές χώρες της Ευρώπης. Οι περικοπές στις δαπάνες που ανακοινώνονται ή πρόκειται να ανακοινωθούν κάνουν να τρίζουν τα θεμέλια του κοινωνικού κράτους, ενώ η...
μείωση στις γεννήσεις και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδηγούν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

«Θα χρειαστούν θυσίες για περισσότερα από δέκα χρόνια», προβλέπουν οι αναλυτές και οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αρχίζουν να βράζουν.
Με στόχο τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος από τη χρεοκοπία, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα την πρόθεσή της να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια από τα 60 που ισχύει σήμερα. Στη χώρα του 35ώρου, τα συνδικάτα αντέδρασαν με μια 24ωρη απεργία, ενώ τον Ιούνιο αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Οπως σημειώνει όμως η εφημερίδα «Ομπσέρβερ», ακόμη και η Γαλλία που έχει διακηρύξει τη λατρεία της προς την αξία της τεμπελιάς δύσκολα θα καταφέρει να αποφύγει την εποχή της λιτότητας που εισέρχεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να σφίξουν το ζωνάρι για τουλάχιστον μία δεκαετία για δύο λόγους, μεταξύ άλλων: τη μείωση του ρυθμού γεννήσεων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Αυξήσεις ορίων παντού
Οπως οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, έτσι και πολλοί Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξεχάσουν ότι η λεγόμενη τρίτη ηλικία είναι η φάση ξεκούρασης και χαλάρωσης στη ζωή του ανθρώπου. Στόχος σε πολλά κράτη είναι η ανατροπή της αρχής που λέει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να δουλεύει το ένα τρίτο της ενήλικης ζωής του. Ηδη πολλές κυβερνήσεις προσανατολίζονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στην Ιρλανδία και τη Βρετανία η ηλικία συνταξιοδότησης θα ανεβεί στα 68 χρόνια έως το 2028 και το 2046 αντίστοιχα. Οι φειδωλοί στις δαπάνες τους Γερμανοί θα υποχρεωθούν ενδεχομένως να εργάζονται έως τα 67 τους χρόνια.
«Είναι σημαντικό για όλους εμάς να δουλέψουμε περισσότερο δεδομένης της δημογραφικής γήρανσης», ανακεφαλαιώνει εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να ζητήσει από τις χώρες- μέλη της Ε.Ε. να αυξήσουν την ηλικία συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια έως το 2060, καθώς προβλέπεται ότι ο μέσος όρος ζωής των Ευρωπαίων θα έχει αυξηθεί κατά επτά χρόνια έως τότε. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της γερμανικής έκδοσης των «Financial Τimes», στο προσχέδιο της νέας «πράσινης βίβλου» για τη συνταξιοδοτική πολιτική, η Κομισιόν συνιστά σαφή επιμήκυνση του εργασιακού βίου, καθώς επαπειλείται ένας «οδυνηρός συνδυασμός από μικρότερες συντάξεις και μεγαλύτερες εισφορές». Στόχος των Βρυξελλών για το 2020 είναι να συμμετέχει στην αγορά εργασίας το 75% των ανθρώπων ηλικίας 18 έως 65 ετών.
Ψαλίδι στις κοινωνικές δαπάνες
Το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι πρέπει να περικόψει 400 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες της για να φέρει το έλλειμμά της στο 3% του Ακαθάριστου Εθνικού της Προϊόντος έως το 2013 και αυτό σημαίνει ψαλίδι σε σημαντικούς τομείς του κράτους πρόνοιας. Η Γερμανία αναμένεται να μειώσει τις δαπάνες της στην εκπαίδευση, τις παροχές προς τους ανηλίκους και την υγεία έως το τέλος του χρόνου. Η Πορτογαλία κόβει χρήματα από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στην Ιταλία, οι μισθοί θα παγώσουν έως το 2013, ενώ στην Ισπανία οι μισθοί στον δημόσιο τομέα μειώθηκαν κατά 5%.
Πολιτική αστάθεια
Ο δρόμος αυτός δεν είναι δύσκολος μόνο γι΄ αυτούς που υφίστανται τις αποφάσεις, αλλά και γι΄ αυτούς που αποφασίζουν. Η εν πολλοίς αναμενόμενη κοινωνική αναταραχή δημιουργεί συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Περίπου 300.000 Πορτογάλοι συμμετείχαν στις προχθεσινές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα κατά των μέτρων λιτότητας, όπου ακούστηκαν συνθήματα τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Στη Γερμανία, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αγωνίζεται να κρατήσει ενωμένο τον δυσλειτουργικό κυβερνητικό συνασπισμό, με τα ποσοστά των δύο κομμάτων που τον συγκροτούν και ειδικά τους Ελεύθερους Δημοκράτες του Γκίντο Βεστερβέλε να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση. Ο ελάχιστα δημοφιλής στη Γαλλία Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι των μεταρρυθμίσεων, επιβάλλοντας έναν φόρο «αλληλεγγύης» στα υψηλά εισοδήματα. Ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει στην Ισπανία ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες στον ισπανικό Τύπο, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός και το κόμμα του υπολείπονται κατά 10 ολόκληρες μονάδες του δεξιού Λαϊκού Κόμματος και του Μαριάνο Ραχόι. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ισπανός πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς θα είναι αδύνατο να περάσει το φθινόπωρο από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: