Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Το ΔΝΤ μας φέρνει πιο κοντά...

Οι έμποροι με την ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ με το ΠΑΜΕ!

protothema.gr
οπτικό Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ, Δημήτρη Δασκαλόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒ και άποψη από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ (υψωμένα χέρια, έντονο στιγμιότυπο)


Η κρίση φαίνεται πως φέρνει πιο κοντά παραγωγικούς φορείς που υπό πιο ήπιες συνθήκες είχαν συνηθίσει να αντιπαλεύουν.

Και σε μία ημέρα κατά την οποία η ΓΣΕΕ δεν κατέβηκε στον διάλογο για το “ξήλωμα” των εργασιακών σχέσεων, αίσθηση προκάλεσε τόσο η απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου δια του προέδρου της κ. Βασίλη Κορκίδη να αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο, σχετικά με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όσο και η συνάντηση που είχε ο ΣΕΒ με εκπροσώπους του ...ΠΑΜΕ!

Η ΕΣΕΕ φαίνεται να μην επιδιώκει την αλλαγή ενός πάγιου στάτους κβο, παρά την ευχέρεια κινήσεων που παρέχει στις εργοδοτικές οργανώσεις η παρέμβαση Ε.Ε. – ΔΝΤ και το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της από τις 18 Μαρτίου 2010 προς εσάς, τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δ. Ασημακόπουλο και του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο, είχε πρότεινε να αναλάβουν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την συνέχιση των διαδικασιών υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με την επιστολή μας αυτή τονίζαμε τη σημασία της παρέμβασης των κοινωνικών εταίρων στο δημόσιο διάλογο επισημαίνοντας ότι «ο θεσμικός ρόλος μας στην διαδικασία χάραξης πολιτικών, μας υποχρεώνει πολλές φορές να υπενθυμίζουμε την λειτουργική μας παρέμβαση». Ίσως λοιπόν τώρα, περισσότερο από ποτέ είναι η κατάλληλη στιγμή για καταλυτικές παρεμβάσεις υπό δύσκολες συνθήκες, για κοινές τοποθετήσεις στις τρέχουσες εξελίξεις και ανάληψης πρωτοβουλιών.
Αναφορικά με απόφασή μας να μετάσχουμε στη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας της προσεχούς Δευτέρας 31 Μάιου έχουμε εκφράσει την άποψη ότι η συμμετοχή μας σε κάθε μορφή Διαλόγου μπορεί να έχει θετικότερα αποτελέσματα.
Επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και θεωρούμε ότι πρόκειται για την κατεξοχήν έκφραση ενός παγιωμένου κλίματος κοινωνικής ειρήνης. Η υπογραφή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αντανακλά τη βούληση των κοινωνικών εταίρων για δέσμευση και εξεύρεση κοινών λύσεων όχι μόνο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα απασχόλησης, κατάρτισης, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, χωρίς την κρατική παρέμβαση.
Κανένας κοινωνικός εταίρος δεν θα πρέπει να επιτρέψει την διακύβευση της κορυφαίας διαδικασίας συνδικαλιστικής αυτονομίας και συνεννόησης ανάμεσα στις εκπροσώπους των παραγωγικών δυνάμεων της αγοράς.
Επομένως, αποδεχόμαστε την πρότασή σας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων εντός του Ιουνίου και μάλιστα είμαστε διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία και υπογραφή νέας Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.»

“Δεν ζητήσαμε τα μέτρα, αλλά..”

Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επιχειρηματική κοινότητα ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα για τα εργασιακά που συζητήσαμε σήμερα.

Αυτά όμως αποτελούν, ήδη, νόμο του κράτους και αποτυπώνουν τη ρητή δέσμευση της Ελλάδος προς τους δανειστές μας.

Η ουσιαστική διαβούλευση, λοιπόν, αφορά στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να εισπράξει τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, για να λειτουργήσει το Κράτος.

Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο. Ή θα υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, χωρίς άρνηση της πραγματικότητας, χωρίς υπεκφυγές ή θα καταποντιστούμε.»

Η πλέον εντυπωσιακή, όμως, εξέλιξη της ημέρας δεν ήταν άλλη από τη συνάντηση του κ. Δασκαλόπουλου με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης της Αριστεράς που, ως γνωστόν, αντιδρά με τον πλέον έντονο τρόπο στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος δέχθηκε τριμελή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ από τους κ.κ.: Γ. Πέρρο, Παν. Ταβουλάρη και Γ. Πάσουλα και είχε μαζί τους μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για τα νέα μέτρα, που αφορούν στην αγορά εργασίας.

Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στα γραφεία του ΣΕΒ, με την ηγεσία του ΠΑΜΕ και τους Προέδρους των Ομοσπονδιών και των Κλαδικών οργανώσεων, που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: