Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Προσωρινή σύνταξη εξπρές Θα χορηγείται από το ΙΚΑ και θα αντιστοιχεί στο 80% - 90% της οριστικής

Οικονοµική ανάσα στους υποψήφιους συνταξιούχους επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Εργασίας, καθιστώντας υποχρεωτική τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης σε όλα τα ασφαλιστικά ταµεία.

Οι απλές συντάξεις του ΙΚΑαπονέµονται σε 8 - 10 µήνες, ενώ για συντάξεις µε διαδοχική ασφάλιση το διάστηµα µπορεί να ξεπεράσει ακόµη και τους 18 µήνες!Μεγάλος είναι οχρόνος αναµονής και στα άλλα Ταµεία. Η προσωρινή σύνταξη θα διευκολύνει τον ασφαλισµένο ώστε να µη µένει για πολύ καιρό χωρίς εισόδηµα, µέχρις ότου γίνει η οριστική απονοµή της σύνταξης που δικαιούται και θα του καταβάλλεται µέσα σε ένα µήνα. Σχετικές δηλώσεις έγιναν χθες από τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουµάνη έπειτα και από σχετική πρόταση της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, µε στόχο να µειωθεί ο χρόνοςαπονοµής των συντάξεων και να αποσυµφορηθούν οι υπηρεσίες του Ιδρύµατος.

Η προσωρινή σύνταξη θα ανέρχεται στο 80%-90% της οριστικής σύνταξηςκαι θα χορηγείται µέχρις ότου απονεµηθεί ητελική σύνταξη οπότε θα γίνεται η εκκαθάριση και θα αποδίδονται τα επιπλέον ποσά στον συνταξιούχο. Σηµειώνεται ότι νοµοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης υπάρχειήδη, λειτουργεί όµως σε εκούσια βάση, δηλαδή απαιτείται αίτηση του ασφαλισµένου προκειµένου να απονεµηθεί η προσωρινή σύνταξη. Ο κ. Κουτρουµάνης επισήµανε ότι «όλες οι βελτιώσεις θα γίνουν µέσα σε δυόµισι µήνες ώστε µετά να γίνειη κατάλληλη επεξεργασία και να µην υπάρχει καθυστέρηση και στην κύρια σύνταξη» και συµπλήρωσε ότι η προσωρινή σύνταξη θα ισχύει για όλα τα Ταµεία, και για τη διαδοχική ασφάλιση. Αναµονή έως και 18 µήνες
Τονίζεται ότι σχετικήπρόταση είχε υποβάλειστην ηγεσίατου υπουργείου Εργασίας η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ (Πανελλήνια Οµοσπονδία Συλλόγων Εργαζοµένων ΙΚΑ). Οπως σηµειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΙΚΑ Νίκος Χατζόπουλος, «στον τοµέα των συντάξεων, παράτις τεράστιες προσπάθειες απόπλευράς του προσωπικού, οι απλές συντάξεις του ΙΚΑσήµερα, έχουν φτάσει στοσηµείο να απονέµονται σε8 - 10 µήνες, ενώ για συντάξεις µε διαδοχική ασφάλιση µπορεί να ξεπεράσουµε και τους 18 µήνες. Οι ασφαλισµένοι του ΙΚΑ που περιµένουν να πάρουν µια πενιχρή σύνταξη (το 70% των συντάξεων του ΙΚΑ είναι κάτω από 700 ευρώ) ύστερα από κόπους µιας ολόκληρης ζωής πληρώνοντας συνεπέστατα κάθε µήνα τις υπέρογκες εισφορές τους, οδηγούνται σε οικονοµικό αδιέξοδο, προσφεύγουνστον δανεισµό για να επιβιώσουν και καταλήγουν σε οικονοµικό καιηθικό εξευτελισµό στο τέλος της παραγωγικής τους ζωής».

Από την πλευρά της, η γενική γραµµατέας της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Ιωάννα Τσιαπαρίκου θεωρεί ότι το µέτρο τηςυποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης αποτελεί την πλέον ενδεδειγµένη λύση στο πρόβληµα της καθυστέρησης αφούαπονέµεται εύκολα και πρακτικά, ύστεραφυσικά απόέλεγχο των προϋποθέσεων κάθευποψήφιου συνταξιούχου.

Κάθε συνταξιούχος θαλαµβάνει ένα ποσό έναντι,το οποίο θα του επιτρέπει να διαβιώνει αξιοπρεπώς µέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απονοµής της οριστικής σύνταξης। Παράλληλα το ΙΚΑ θα αποσυµφορηθεί από τη διαρκή πίεση του κοινού γιαενηµέρωση καιπληροφορίες για την πορεία της σύνταξης.
tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: