Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αγωνία στο “κόκκινο” για το επιτόκιο στα έντοκα!

Μας έλειψε, βάσει ...Τρόικας, 1 δισ. πέρσι και ...


http://img.protothema.gr/
Τρίτη και ... 13 ίσως αποδειχτεί τελικά σήμερα, εάν η χώρα δε μπορέσει να δανειστεί με επιτόκιο κοντά στο 5%, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων που διεξάγεται το πρωί της Τρίτης. Το ελληνικό Δημόσιο αναζητεί 1,5 δισ. ευρώ και το στοίχημα του οικονομικού επιτελείου είναι το επιτόκιο να μην ξεπεράσει το 5%, όταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 4,82%.

Τα μηνύματα πάντως είναι κάτι παραπάνω από απειλητικά αφού, με βάση τις διαθέσεις των αγορών, η Ελλάδα γύρισε στην ...προ Μνημονίου εποχή. Τα επιτόκια τη Δευτέρα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ακόμα και αυτά πριν προσφύγουμε στην Τρόικα για δανεικά. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων εκτινάχτηκαν πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσεις, καθώς εντείνονται οι πιέσεις των κερδοσκόπων, στο "παρά ένα" της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Ποντάρουν πολλά στα σωρευμένα προβλήματα και τις δανειακές ανάγκες ολόκληρης της Ευρώπης.

Από νωρίς το πρωί εχθές τα spreads των ελληνικών ομολόγων έσπασαν το ψυχολογικό φράγμα των 1.000 μονάδων, επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύονταν επί μισή ώρα. Έντονη ήταν η πίεση και στα ασφάλιστρα κινδύνου. Από την αρχή της ημέρας βρέθηκαν στις 1.060 μονάδες βάσης, καθιστώντας τη χώρα μας ... πρώτη «υποψήφια» για χρεοκοπία.

Το κλίμα στις αγορές επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς: Στις Βρυξέλες η ευρωπαϊκή πλευρά της Τρόικα αποφασίζει για την επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης περιμένουν, με το δάχτυλο στην σκανδάλη τη νέα προσπάθεια δανεισμού της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, αλλά και της Ισπανίας. Και όλοι φοβούνται -αλλά σχεδόν προεξοφλούν και περιμένουν- την είσοδο της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης.

Βάσει του Μνημονίου πάντως το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να βγαίνει κάθε μήνα στις αγορές με εκδόσεις γραμματίων. Μέσα στον Ιανουάριο θα πρέπει να αποπληρωθούν -με δανεικά και ταμειακά διαθέσιμα- ομόλογα ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Και ...οσμή νέων μέτρων

Την ίδια στιγμή, Τρόικα και κυβέρνηση "κάνουν ταμείο" για το 2010, που είναι και η αφετηρία των μέτρων του 2011. Μπορεί το υπουργείο Oικονομικών να ...πανηγυρίζει για το ότι η περασμένη χρονιά έκλεισε με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να βρίσκεται 1 δισ. χαμηλότερα από ό,τι υπολόγιζε, η σύγκριση όμως του τι πετύχαμε με το τι ζητά το μνημόνιο, δείχνει μεγάλες αποκλίσεις που μπορεί να μεταφραστούν σε νέα μέτρα το 2011

Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία για το 2010, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

* μειώθηκε στα 19,6 δισ. ευρώ

* χαμηλότερα από τον αναθεωρημένο στόχο που είχε τεθεί στα 20,6 δισ.

* σύμφωνα με το Μνημόνιο όμως, το έλλειμμα θα έπρεπε να είχε μειωθεί στα 18,6 δισ., δηλαδή 1 δισ. χαμηλότερα

Και όλα αυτά με ανοιχτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των μεγαλοφειλετών που φθάνουν τα 24 δισ. ευρώ.

Αγκάθι στον προϋπολογισμό παραμένει και η είσπραξη του ΦΠΑ

* με τα έσοδα να φθάνουν το 2010 στα 17,3 δισ.

* κοντά δηλαδή στον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού,

* μακριά όμως από τα 19 δισ. που προβλέπει το Μνημόνιο.

Αστοχίες καταγράφονται και στις δημόσιες δαπάνες. Παρά τα σκληρά μέτρα στο δημόσιο...

* οι συνολικές δαπάνες του 2010 περιορίστηκαν στα 65,3 δισ.

* έναντι αναθεωρημένου στόχου 66,4 δισ. στον προϋπολογισμό

* και του ακόμη μεγαλύτερου στόχου 67,8 δισ. που προβλέπει το μνημόνιο

Το 2011 θα πρέπει να εξοικονομηθούν 14,3 δισ. ευρώ για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,4% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: