Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΝΔ : ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Π. Τερζής
(από την Καθημερινή)
Πανστρατιά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον μηχανισμό του κόμματος κήρυξε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, προχωρώντας στον πρώτο, επί των ημερών του, γαλάζιο ανασχηματισμό. Στο νέο σχήμα συμμετέχει σχεδόν το...
«όλον» της Νέας Δημοκρατίας, αφού 70 από τα 86 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέχουν πλέον θέσεις ευθύνης, είτε στους τομείς είτε στις γραμματείες του κόμματος.
Δημιουργώντας αυτό το πολυπληθές σχήμα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί αφενός την πλήρη κινητοποίηση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ανοιχτό πάντοτε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ παράλληλα «κλείνει» κάθε περιθώριο κριτικής περί αποκλεισμών, καθώς στο σχήμα συμμετέχουν στελέχη που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια της κ. Ντόρας Μπακογιάννη κατά την εσωκομματική αναμέτρηση του 2009. Ως εκ τούτου, μειώνει και τις φυγόκεντρες τάσεις προς το κόμμα της τελευταίας.
Με τα φώτα να στρέφονται, κατά κύριο λόγο, στο νέο εκπρόσωπο του κόμματος, τον δημοσιογράφο Γιάννη Μιχελάκη, στις υπόλοιπες επιλογές του κ. Σαμαρά κυριάρχησε το στοιχείο του «μη αποκλεισμού» και του περιορισμού των όποιων αντιδράσεων, αλλά και η παροχή της δυνατότητας να «δοκιμασθούν» παλαιά και νέα στελέχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχήμα των τομεαρχών που αριθμούσε μαζί με τους αντιπροέδρους 25 μέλη, φθάνει πλέον στα 70 μέλη, κοινοβουλευτικά και μη. Ως εκ τούτου οι αποχωρήσεις περιορίστηκαν σε μόλις τρεις (Μ. Σαλμάς, Κ. Κουκοδήμος, Μιχ. Χαλκίδης), ενώ στον μέχρι πρότινος τομεάρχη Τ. Νεράτζη ανατέθηκε η διαμόρφωση της γαλάζιας πρότασης για τον εκλογικό νόμο.
Κρίσιμο στοίχημα πλέον αποτελεί η λειτουργικότητα και ο συντονισμός του νέου πολυπρόσωπου σχήματος. Μόνον στον τομέα οικονομίας, τον κ. Αντ. Σαμαρά επικουρούν ως αναπληρωτές δύο βουλευτές (Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Βρούτσης), ο Ν. Μηταράκης, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να ενισχυθεί ο τομέας και με τρία στελέχη της «αγοράς» τους Π. Καρέλα, Γ. Κασσιμάτη και Β. Κορκίδη, που δεν αποκλείεται να προαλείφονται και για κάθοδο στον πολιτικό στίβο.
Σε δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για ένα σχήμα «πιο συμμετοχικό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και πιο λειτουργικό για το κόμμα. Με διακριτούς ρόλους, αλλά και με συμπληρωματικότητα μεταξύ μας». Για το νέο σχήμα, σημείωσε, ότι «δεν διαχωρίζει τα στελέχη μας σε “παλαιά” και “νέα”. Αξιοποιεί όλες τις εφεδρείες της παράταξης και αλλάζει όσα την πλήγωσαν». Παράλληλα, έθεσε ευθέως το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος αρνείται τη λογική του ώριμου φρούτου. «Υπηρετώ τη λογική των αναγκαίων ανατροπών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη φθάσει στα μισά ή πέρα από τα μισά της διαδρομής που θα τη φέρει ξανά στην εξουσία. «Αυτή την κρίσιμη απόσταση που θα επισφραγίσει την τελική μας νίκη, πρέπει να τη διανύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ξεπερνώντας ο καθένας μας τον εαυτό του».
«Για να φτάσει η Ν.Δ. στα μισά ή πέρα από τα μισά, όπως αναφέρει ο αρχηγός της, θα πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει την τεράστια ζημιά που προκάλεσε ως κυβέρνηση στη χώρα, να αποκτήσει υπευθυνότητα και σαφείς θέσεις», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής. Η Ν.Δ. δεν έχει πρόβλημα προσώπων αλλά πολιτικής, σχολίαζαν στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: