Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κοντά σε συμφωνία με το Κατάρ

Υπό άκρα μυστικότητα διεξάγονται οι συνομιλίες με το αραβικό εμιράτο। Πιθανόν και σήμερα οι ανακοινώσεις, εφόσον επέλθει συμφωνία, για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση, που θα αφορά το Ελληνικό και πέντε ακόμη περιοχές εκτός Αττικής

Σπάει σήμερα η... «κατάρα» του Ελληνικού. Αν όλα πάνε καλά στις τελικές διαπραγματεύσεις με το Κατάρ, που διεξάγονται υπό άκρα μυστικότητα, σήμερα θα ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση η συμφωνία «για το Ελληνικό και όχι μόνο» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Κατάρ για την επένδυση στο Ελληνικό
Πυρετώδεις οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Κατάρ για την επένδυση στο Ελληνικό

Θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα την εποχή του μνημονίου και θα αφορά ακόμη πέντε περιοχές εκτός λεκανοπεδίου και Αττικής.

Κοντά σε συμφωνία με το Κατάρ

Το παρασκήνιο μεταξύ των δύο πλευρών ήταν οργιώδες τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώθηκε κατά την εορταστική περίοδο. Με απόλυτη μυστικότητα βρέθηκαν στην Αθήνα αξιωματούχοι του επενδυτικού ομίλου του αραβικού εμιράτου, ενώ και κυβερνητικά στελέχη συμμετείχαν σε μυστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Προκειμένου, μάλιστα, να παρακαμφθεί η... διαύγεια, υπήρξε συμφωνία ορισμένα ταξίδια να γίνουν με ιδιωτικές δαπάνες των συμμετεχόντων και άλλα να περάσουν στην επίσημη ηλεκτρονική σελίδα τις επόμενες ημέρες, αφού θα έχουν δοθεί τα χέρια.

Προσεκτικοί χειρισμοί
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το «φιάσκο» με το Αστακό και γι' αυτό μεγάλο τμήμα της χθεσινής σύσκεψης για το θέμα αποτέλεσε ο επικοινωνιακός χειρισμός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα στελέχη του να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και η ανακοίνωση να γίνει με μια λιτή κυβερνητική ανακοίνωση, συν ίσως κάποια φωτογραφία ή λίγα πλάνα από την υπογραφή. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η χώρα μας βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση και νέας συμφωνίας με αραβικά κεφάλαια για την οικοδόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και θεματικών πάρκων.

Οι στόχος του όλου προγράμματος είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Σήμερα το τουριστικό κύμα έχει ως προορισμούς πέντε νησιά, για πέντε μήνες, από δύο χώρες.

«Θέλουμε να φέρουμε τουρίστες στην Αθήνα, να ενισχύσουμε τη Θεσσαλονίκη και να βάλουμε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και άλλους προορισμούς, όπως η Αρχαία Ολυμπία και ο Ολυμπος» λένε χαρακτηριστικά στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στελέχη που συμμετέχουν στις παρασκηνιακές διεργασίες.

Σύσκεψη
Στη σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε και έλαβε ενημέρωση για ενεργειακές επενδύσεις που «παίζουν» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Από νέες γεωτρήσεις και αγωγούς μέχρι αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η κυβέρνηση συζητά, ακόμη, τον φωτισμό των πόλεων με συστήματα φωτοβολταϊκών, που θα τοποθετηθούν στις κολόνες της ΔΕΗ!

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στον τομέα της καθαρής ενέργειας, εξοικονομώντας και δισ. ευρώ που χρειάζεται το Δημόσιο για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων.

Γιάννης Αντύπας

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: