Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

“Ψαλίδι” στο ΕΚΑΣ αλλά και εκπτώσεις στις εισφορές

Έρχεται νόμος για αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας με...


http://img.protothema.gr/
Εισοδηματικά κριτήρια, για εισοδήματα από άλλες πηγές, καθιερώνονται στο εξής για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, μετά τη διαπίστωση ότι περίπου 10.000 δικαιούχοι του επιδόματος, όχι μόνο δεν ήταν χαμηλοσυνταξιούχοι, αλλά ήταν και μέτοχοι σε εταιρίες.

Στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή προβλέπεται πλαφόν και για εισοδήματα από άλλες πηγές όπως τα ενοίκια, τα αγροτικά εισοδήματα αλλά και τη συμμετοχή σε εταιρίες.

Στο ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται και η χορήγηση σταδιακής έκπτωσης 25% έως το 2012 στις ασφαλιστικές εισφορές για τους συνεπείς εργοδότες, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της κάρτας εργασίας.

Επιπλέον, μεταβατική διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 37 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας, όσοι κλείνουν 35ετία στο τέλος του 2010. Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων - σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο - θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2012, με 37 χρόνια και να γλιτώσει τη 40ετία που επέβαλε το Μνημόνιο.

Επίσης, θα χορηγείται υποχρεωτικά προσωρινή σύνταξη σε όλα τα ταμεία ίση έως και με το 90% της σε δύο - τρεις μήνες μετά την αίτηση του εργαζόμενου για συνταξιοδότηση. Το πρόβλημα των καθυστερήσεων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να απαιτούνται από 4 μήνες έως ένα έτος για τη χορήγηση της κύριας σύνταξης και έως 2 χρόνια για τη χορήγηση των επικουρικών (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΚ).

Στις περιπτώσεις διαδοχικής σύνταξης, η οδύσσεια του ασφαλισμένου μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια. Ειδικά για την Αττική, σχεδιάζεται η δημιουργία τμήματος που θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις όπου εξειδικευμένοι υπάλληλοι θα ελέγχουν τα στοιχεία για να διαπιστώνουν αν ο ασφαλισμένος έχει τις προϋποθέσεις για την απονομή της σύνταξης.

Στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ θα περιληφθούν και επιμέρους ασφαλιστικές ρυθμίσεις που εκκρεμούσαν.

Ειδικότερα:

- Χορηγείται η διαφορά του επιδόματος ανεργίας που δικαιούνται περίπου 2000 εποχικοί συμβασιούχοι που απολύθηκαν από την πρώην Ολυμπιακή. Οι συμβασιούχοι, με τη ρύθμιση, θα εισπράξουν από τον ΟΑΕΔ από 1000-4.000 ευρώ.

- Προβλέπεται αυστηρός διαχωρισμός των προϋποθέσεων ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή στον ΟΓΑ των ξενοδόχων ή ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίών που δηλώνουν έδρα της επιχείρησής τους πόλη κάτω των 2000 κατοίκων. Εως τώρα, επαγγελματίες με πανελλαδική δραστηριότητα δήλωναν ώς έδρα της επιχείρησής τους μια μικρή πόλη ώστε να έχουν το δικαίωμα να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ αντί στον ΟΑΕΕ και να καταβάλουν σχεδόν τα μισά ασφάλιστρα με αποτέλεσμα το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών να καταγράφει σοβαρές απώλειες. Στο εξής, όσοι εκμεταλλεύονται πάνω από 5 δωμάτια, θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

- Ικανοποιείται το αίτημα των ιδιοκτητών φορτηγών που ζητούσαν αναβάθμιση της σύνταξής τους από την 3η στην 5η κατηγορία και σταδιακή αύξηση του ποσού έως και 30%.

- Τέλος, με το σχέδιο νόμου θα δίνεται το δικαίωμα εξαγοράς ασφαλιστικού χρόνου για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: