Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ


Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα...


Οι δικηγόροι αντιτάσσονται κυρίως στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, αντιπροτείνοντας το γερμανικό μοντέλο, το οποίο καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές.

Επίσης αντίθετοι είναι με την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών.

Τις παραπάνω «κόκκινες γραμμές» θα θέσουν και στη δεύτερη νέα συνάντησή τους με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που ορίστηκε για τις 13 Ιανουαρίου στο υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα οι δικηγόροι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις διαρκείας αν η κυβέρνηση επιμείνει στις θέσεις της για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Καστανίδης μετέφερε στους δικηγόρους τις θέσεις του μνημονίου, αλλά και της Κυβέρνησης σε όλα τα «καυτά» για το δικηγορικό σώμα θέματα, χωρίς να λάβει ο ίδιος θέση.

Πάντως, όπως έλεγαν οι πρόεδροι της συντονιστικής επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που απασχολούν τους Δικηγορικούς Συλλόγους, ως δικηγόρος Θεσσαλονίκης, αλλά βρίσκεται κάτω από τις πιέσεις του ΔΝΤ και του συναδέλφου του υπουργού Οικονομικών.

Οι δικηγόροι αντιτάχθηκαν στην κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών, υποστηρίζοντας ότι αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των ασφαλιστικών τους Ταμείων και των Συλλόγων τους, αλλά και σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μάλιστα, για το θέμα αυτό πρότειναν να εφαρμοστεί το γερμανικό μοντέλο, που καθορίζει ενδεικτικές αμοιβές.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καστανίδης έχει ταχθεί δημοσίως όχι μόνον υπέρ της διασφάλισης των ελάχιστων αμοιβών, αλλά και υπέρ της ποσοτικής αύξησης και της οριζόντιας επέκτασής τους στο σύνολο των νομικών υπηρεσιών, καθώς εξασφαλίζει φορολογικά έσοδα για το κράτος στην πηγή, αλλά και σταθερά έσοδα για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι δικηγόροι και στην κατάργηση της διάταξης του Κώδικά τους, που απαγορεύει και τιμωρεί ως πειθαρχικό αδίκημα τη διαφήμιση, όπως αντίθετοι είναι και στην κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών (που μπορούν οι δικηγόροι να παρασταθούν).

Στον υπουργό Δικαιοσύνης τονίστηκε ότι το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των συναλλαγών.

Παράλληλα, οι δικηγόροι επισήμαναν στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι αν η Κυβέρνηση παραμείνει σταθερή στις θέσεις της για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και ειδικά για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, τότε θα κατέβουν σε κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι.

Οι δικηγόροι μετά τη σύσκεψη ανέφεραν «δεν θέτουμε εμείς θέμα αλλαγών, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης» και προσέθεσαν: «εμείς παραμένουμε σταθεροί σε όσα ορίζει ο Κώδικας περί Δικηγόρων».

Άλλοι είπαν ότι «η κατάργηση των γραμματίων προείσπραξης θα σημάνει την αρχή του τέλους για τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τα ασφαλιστικά Ταμεία».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του Κράτους και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε: «βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και το όλο θέμα του ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος είναι σε εκκρεμότητα».

Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι εκτιμούν ότι περί το τέλος της εβδομάδας η Κυβέρνηση θα τους γνωστοποιήσει το σχετικό νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ενώ τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011, θα συγκληθεί στην Αθήνα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να εκτιμήσει την κατάσταση και να λάβει τις αποφάσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: