Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Κατάργηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης «Αθήνα - Αλεξανδρούπολη»: Αντάλλαγμα Παπανδρέου στο τουρκικό προξενείο;


Η κυβέρνηση του Γιώργου Ανδρέα Παπανδρέου αποφάσισε να κόψει την άμεση σιδηροδρομική σύνδεση της Θράκης με την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Αναρωτιέστε γιατί; Οικονομικοί λόγοι και περιορισμένη επιβατική κίνηση είναι η επίσημη δικαιολογία. Οι «άγονες γραμμές», όμως, στις συγκοινωνίες πάντοτε διατηρούνταν και χρηματοδοτούνταν είτε αφορούσαν αεροπορική σύνδεση είτε επιβατικά πλοία του. Γιατί εξαιρούν το τραίνο; Μήπως διότι είναι άμεση σύνδεση του εδάφους της Ελληνικής πρωτεύουσας με το έδαφος της Θράκης; Πραγματικά, αυτός είναι ο λόγος. Ο ΓΑΠ δεν είναι ανόητος, ξέρει τι κάνει.
Απομονώνει τη Θράκη από την Ελληνική επικράτεια.
Αρκετοί από εσάς θα πρέπει να θυμάστε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μιλούσαμε για ανταλλάγματα που δεσμεύθηκε να δώσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Τουρκία, ώστε το τουρκικό προξενείο να δώσει γραμμή για να υποστηριχθεί ο συνδυασμός Γιαννακίδη και η ίδια η Τουρκία να στείλει με λεωφορεία και αυτοκίνητα χιλιάδες άτομα για τον ψηφίσουν. Μερικές ημέρες μετά από ................
την εκλογή του ως περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τουρκικές εφημερίδες υπενθύμισαν ότι τον εξέλεξαν οι «τουρκικοί» πληθυσμοί της περιφέρειας.
Αρχίσαμε να επιβεβαιωνόμαστε για όσα μιλούσαμε σχετικά με ανταλλάγματα. Δυστυχώς. Θα προτιμούσαμε να είχαμε κάνει λάθος, αλλά λίγες μόνο εβδομάδες μετά από τις εκλογές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πρόδωσαν την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (στην οποία το τουρκικό προξενείο ανέδειξε το δικό τους κομματικό συνδυασμό) και συμμορφώθηκαν με τα ανταλλάγματα που δεσμεύτηκαν να δώσουν. Η κατάργηση της άμεσης σιδηροδρομικής σύνδεσης με την πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι ένα από τα πρώτα ανταλλάγματα βλέπουμε, ίσως το πρώτο, γιατί υπάρχουν και όσα δεν είδαμε ακόμη.
Ακούσατε καμία διαμαρτυρία ή παραίτηση από οποιονδήποτε του συνδυασμού του Γιαννακίδη; Όχι. Από τους αντιπεριφερειάρχες του; Όχι. Κάτι από τον «αγανακτισμένο» υπουργό κ. Ρέππα ή κανέναν υφυπουργό όπως ο γνωστός Σηφουνάκης που πολεμάει την Ορθόδοξη Εκκλησία; Όχι βέβαια, κρίμα γιατί ο Ρέππας ήθελε να δείχνει ότι δεν συμφωνεί με όλα τα καμώματα του ΓΑΠ. Τελικά βιτρίνα ήταν όλα.
Δείτε και αυτό. Στην αμαξοστοιχία Intercity 75 που έφυγε από την Αλεξανδρούπολη στις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου 2011 για Αθήνα (ένα από τα τελευταία απευθείας δρομολόγια για Αθήνα) οι επιβάτες αντιμετώπισαν μια πρωτοφανή κατάσταση διότι για πρώτη φορά είδαν πολλές ξένες ασιατικές και αφρικανικές φυσιογνωμίες που έφτασαν μαζικά με τραίνο από τα βόρεια και ακούστηκε ότι ήταν λαθρομετανάστες, που μόλις καταγράφηκαν από τις Αρχές και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ακούστηκε επίσης ότι ήταν μεν λαθρομετανάστες χωρίς όμως να έχουν συλληφθεί πρόσφατα και τώρα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Αρκετοί επιβάτες φοβήθηκαν γιατί τους έβλεπαν να κάθονται σε οποιαδήποτε θέση ακόμη και όταν οι ελεγκτές τους έλεγαν ότι δεν είναι αυτή η θέση τους και να πάνε σε άλλο βαγόνι. Δεν άκουγαν και κινούνταν όπως ήθελαν.
Μερικοί επιβάτες έστειλαν ακόμη και φωτογραφίες μέσω μηνυμάτων MMS από τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να γινόταν κάτι, τουλάχιστον φίλοι και συγγενείς τους να είχαν κάποιο στοιχείο.

Θα μας πει κάποιος (αντιπεριφερειάρχης, αστυνομικός διευθυντής κ.λπ.) τι ακριβώς έγινε γιατί δεν νομίζω να βάζουν τους λαθρομετανάστες να κάνουν βόλτα με τραίνα ώστε να αυξηθεί η επιβατική κίνηση. Επίσης λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας και μέτρα υγιεινής γιατί αυτοί οι άνθρωποι πέρασαν από χίλιες δυο τοποθεσίες μέχρι να φτάσουν στον Έβρο. Τουλάχιστον δύο τουαλέτες από τις έξι τα τρία βαγόνια του τραίνου δεν λειτουργούσαν ή ήταν μόνιμα «κατειλημμένες».

Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης
πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ
υποψήφιος σύμβουλος με το συνδυασμό "Περιφερειακή αναγέννηση" στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: