Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Συναγερμός για 15 δισ. ευρώ χωρίς πώληση «φιλέτων»...



Χωρίς αποφάσεις, αλλά με ένα πρώτο προσδιορισμό χρονοδιαγραμμάτων και παρουσίασης της ετοιμότητας κάθε υπουργείου, πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η πρώτη μετά τις αποφάσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου κυβερνητική σύσκεψη.

Επρόκειτο... ουσιαστικά για την πρώτη συνεδρίαση της «Διυπουργικής Επιτροπής Ανάπτυξης», υπό τον Πρωθυπουργό η οποία συνεστήθη με το σχετικό ΦΕΚ (αρ. φύλλου 439) που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαρτίου 2011. Η πρώτη της συνεδρίαση είχε γίνει υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Επιτροπή αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης – ο οποίος απουσίασε από τη χθεσινή συνεδρίαση και τους υπουργούς: Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών κ. Δ. Ρέππα, Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνο και Επικρατείας, κ. Χ. Παμπούκη.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα νέο όργανο, με αρμοδιότητες τον «καθορισμό προτεραιοτήτων και τον συντονισμό της εφαρμογής των πολιτικών Ανάπτυξης στο πλαίσιο των αποφάσεων του υπουργικού Συμβουλίου και του Πρωθυπουργού», καθώς και την «διατύπωση προτάσεων για την υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης από το υπουργικό Συμβούλιο και τον Πρωθυπουργό».

Στο ίδιο ΦΕΚ ορίζεται ότι στην επιτροπή αυτή μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου ο προϊστάμενος της Μονάδας Πολιτικού και Επικοινωνιακού Σχεδιασμού, ο προϊστάμενος της Μονάδας Παραγωγής Πολιτικής και ο προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού «εφόσον υπάρχουν».


Πρώτος στόχος: 15 δισ. έως το 2013

Με βάση τις πληροφορίες από τη χθεσινή συζήτηση, το πρώτο σχέδιο (υπό μορφήν γενικού πλαισίου) θα είναι έτοιμο έως τις 15 Απριλίου, ενώ ο πρώτος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η είσπραξη 15 δισ. ευρώ έως το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επέστησε την προσοχή όλων των συναρμοδίων υπουργών στην ανάγκη να προταχθεί η ανάπτυξη και να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης και των αρμοδίων.

Με βάση αυτά, έως τις 15 Απριλίου θα καταβληθεί προσπάθεια να καταρτιστεί ένα γενικό πλαίσιο με προτεραιότητες και στόχους, ενώ παράλληλα αφήνεται να εννοηθεί ότι τα «δύσκολα» θέματα των αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΤ, ΟΠΑΠ κλπ. αναβάλλονται για την επόμενη φάση αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην χθεσινή σύσκεψη, δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένα σχέδια αποκρατικοποιήσεων, όμως κατέστη σαφές ότι προς το παρόν δεν θα δοθεί προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών – φιλέτων ή στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, κλπ. ή ο ΟΠΑΠ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Πέραν αυτού, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έως τις 15 Απριλίου θα έχει καταρτιστεί το γενικό πλαίσιο και σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και πιθανώς έως τότε να έχουν περιγραφεί οι μέθοδοι και τα εργαλεία για την προώθηση της διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι εντός της εβδομάδας θα αποστείλει έγγραφη πρόσκληση στις τράπεζες για την σύναψη των προγραμματικών συμφωνιών, εν όψει της χορήγησης των κρατικών εγγυήσεων, ύψους συνολικά 30 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει διαμηνύσει ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις δράσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης στα πεδία των αποκρατικοποιήσεων, των συνδυαζόμενων διαρθρωτικών αλλαγών και των παρεμβάσεων στον τραπεζικό τομέα, το οποίο θα πρέπει να έχει την συνολική κάλυψη της κυβέρνησης.

«Άλλο ο έλεγχος, άλλο το μάνατζμεντ»

Σε ό,τι αφορά την ετοιμότητα ανά υπουργείο για τα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων έγινε χθες μία πρώτη συζήτηση, χωρίς όμως να υπάρξει τελική απόφαση για κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

- Υπουργείο Περιβάλλοντος:

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι διατεθειμένη να συζητήσει την πώληση του μάνατζμεντ δημοσίων επιχειρήσεων, όχι όμως να αφήσει τον έλεγχο εταιρειών όπως η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Πεταλωτής «κάλυψε χθες την κυρία Μπιρμπίλη για τα όσα είπε στη συνέντευξή της στα Νέα, περί διατήρησης του ελέγχου του Δημοσίου σε κάποιες ΔΕΚΟ. «Η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτε απ` αυτό που έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα. Μίλησε για το δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά, όχι για τη διαχείριση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, δείχνοντας έτσι και σε ποια βάση συζητεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον (ακόμη και από γερμανικής πλευράς) για το μεγάλο έργο του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.

- Υπουργείο Υποδομών:

Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια πώληση του ΟΣΕ, όμως σύμφωνα με πληροφορίες το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο. Πέραν αυτού, ανοιχτή είναι η συζήτηση για τα μεγάλα έργα αυτοκινητοδρόμων, αεροδρομίων κλπ.

- Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού:

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεταξύ άλλων η διαδικασία για την αξιοποίηση τουριστικών περιοχών στη Ρόδο, καθώς και για την μεταβίβαση του κλειστού Σταδίου Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, για την μετατροπή του σε συνεδριακό κέντρο.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: