Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Την Πέμπτη αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ Οπισθοχώρηση αντικαθεστωτικών από τη Σύρτη - Φόβοι για σφαγή στη Μιζουράτα

Σφοδρές μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κανταφικών δυνάμεων
Σφοδρές μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κανταφικών δυνάμεων
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι οχυρώνει τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, και επιτίθεται στους εξεγερμένους με καταιγισμό πυρών αναγκάζοντάς τους να οπισθοχωρήσουν προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ. Κυβερνητικές δυνάμεις προχωρούν ταυτόχρονα ανοίγοντας πυρ εντός της Μιζουράτα και εκφράζονται φόβοι για σφαγή. Η στρατιωτική επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων περνά στη διοίκηση του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, έπειτα από αναβολή 24 ωρών.
Διεθνή διάσκεψη για την κρίση στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο. Σαράντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί μετέχουν στη διάσκεψη, την πρώτη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Ο Μουαμάρ Καντάφι φέρεται να έχει στείλει επιστολή προς τη διάσκεψη του Λονδίνου δηλώνοντας πρόθυμος να δεχθεί συμβιβαστική λύση που θα προκρίνει η Αφρικανική Ένωση.

* Ο Καντάφι λέει ότι θα δεχθεί λύση της Αφρικανικής Ένωσης

Το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» εάν ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κινήματος των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη διευκρίνισαν, επίσης, σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στο Λονδίνο ότι οι ίδιοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα «σύγχρονο, ελεύθερο και ενωμένο κράτος».

Οπισθοχωρούν οι εξεγερμένοι από τη Σύρτη - Κινδυνεύει η Μιζουράτα

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι επιτέθηκαν στους μαχητές των εξεγερμένων με καταιγισμό πυρών πολυβόλων και ρουκετών την Τρίτη, προκαλώντας την πανικόβλητη και χαοτική οπισθοχώρησή τους προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, δήλωσε κάτοικος στο πρακτορείο Reuters.

Όταν άρχισε η επίθεση, οι εξεγερμένοι καλύπτονταν πίσω από αμμόλοφους για να απαντήσουν στα πυρά, όμως παραιτήθηκαν έπειτα από λίγα λεπτά, ανέβηκαν στα ημιφορτηγά τους και απομακρύνθηκαν με ταχύτητα προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, περίπου 150 χλμ ανατολικά της Σύρτης, της γενέτειρας του Καντάφι. Οβίδες έπεσαν κοντά στο δρόμο καθώς υποχωρούσαν.

Μαχητές των εξεγερμένων δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περιμένουν «τα πυρά των αεροπλάνων του Σαρκοζί» για να ανακτήσουν το στρατιωτικό πλεονέκτημα και να προχωρήσουν προς τη Σύρτη. Πάντως, εδώ και 24 ώρες ο συνασπισμός δεν έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική Λιβύη.

Οι αντικαθεστωτικοί έθεσαν τις τελευταίες ημέρες υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Ρας Λανούφ, Μπρέγκα, Ουκαΐλα και Μπιν Ζαουάντ, με τη βοήθεια των δυτικών βομβαρδισμών κατά θέσεων του καθεστώτος.

«Η Μιζουράτα κινδυνεύει»

Οι κανταφικές δυνάμεις προχωρούν, εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες εντός της πόλης Μιζουράτα, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.

«Η Μιζουράτα κινδυνεύει, οι δυνάμεις του εγκληματία [Μουάμαρ Καντάφι] προχωρούν σήμερα στο εσωτερικό της πόλης και τα άρματα μάχης πυροβολούν αδιακρίτως» δήλωσε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, οι οποίες προχωρούν στο εσωτερικό της Μιζουράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

«Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων, θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα» προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αντίθετα με αυτό που συνέβη στη Βεγγάζη, τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έριξαν στα άρματα μάχης [των κυβερνητικών δυνάμεων] που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό της πόλης, λόγω του φόβου πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έκανε επίσης λόγο για μια «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στην πόλη, από το δυτικό τμήμα της οποίας οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες.

Γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 από τις 18 Μαρτίου.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν σε τρία πλοία της Λιβύης, ένα εκ των οποίων ανήκε στο λιμενικό, για να σταματήσουν τα πυρά που εξαπέλυαν αδιακρίτως εναντίον εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης Μιζουράτα.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κι είχε στόχο το σκάφος Vittoria της λιβυκής ακτοφυλακής και δύο μικρότερα πλεούμενα. Το Vittoria προσάραξε. Το ένα από τα δύο μικρότερα σκάφη καταστράφηκε και το άλλο εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Έκτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Την Πέμπτη αναλαμβάνει τη διοίκηση το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα πάρει τη σκυτάλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, στις 09:00 ώρα Ελλάδος, δηλαδή μία ημέρα αργότερα από αυτήν που προβλεπόταν αρχικά, ώστε να είναι απολύτως έτοιμο, όπως δήλωσε την Τρίτη διπλωμάτης της συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την ουσιαστική διοίκηση των λιβυκών επιχειρήσεων την Πέμπτη στις 06:00 ώρα Γκρίνουιτς» δήλωσε ο διπλωμάτης. «Προς το παρόν η διεξαγωγή των επιχειρήσεων εξακολουθεί να συντονίζεται από τους Αμερικανούς» διευκρίνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την Τετάρτη την ευθύνη των επιχειρήσεων στη Λιβύη, και ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι στο εξής υποστηρικτικός.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: