Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στο επίκεντρο η ΔΕΗ «Άλλο το μάνατζμεντ και άλλο ο κρατικός έλεγχος των δικτύων» λένε από το ΥΠΕΚΑ

Το γενικό πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα έχει εγκριθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, με πρώτο μεσοπρόθεσμο στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013

Το γενικό πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα έχει εγκριθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, με πρώτο μεσοπρόθεσμο στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 Αθήνα
«Άλλο πράγμα ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος και άλλο η παραχώρηση του μάνατζμεντ», τονίζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφερόμενες στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, με επίκεντρο την ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης του μάνατζμεντ δημοσίων επιχειρήσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Στο περιθώριο του συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πραγματοποιείται στην Αθήνα., πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι είναι άλλο πράγμα ο έλεγχος των δικτύων από το κράτος και άλλο η παραχώρηση του μάνατζμεντ.

Η ίδια η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ότι οι δηλώσεις της «παρανοήθηκαν», σημείωσε ότι ο «έλεγχος των δικτύων είναι θέση της κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι μπορεί να διατεθεί μέχρι και το 49% των δικτύων σε ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια θέση εξέφρασε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, έπειτα από τις αντιδράσεις που φέρεται να προκάλεσαν οι θέσεις της κ. Μπιρμπίλη (σε συνέντευξή της στα «Νέα») περί διατήρησης του ελέγχου του Δημοσίου σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

«Η κ. Μπιρμπίλη δεν διαφοροποιήθηκε σε τίποτε απ' αυτό που έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα. Μίλησε για το δημόσιο έλεγχο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και φυσικά, όχι για τη διαχείριση», τόνισε ο κ. Πεταλωτής, δείχνοντας έτσι και σε ποια βάση συζητεί η κυβέρνηση.

Η υπουργός Περιβάλλοντος εξέφρασε τη θέση ότι τα δίκτυα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ είπε ότι στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυται η διάθεση πακέτου µετοχών της ΔΕΗ στο πλαίσιο των προγραµµατιζόµενων αποκρατικοποιήσεων.

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τόνισε ότι« δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί», αλλά «σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας».

Ειδικά για τη ΔΕΗ, η υπουργός σημείωσε ότι η αξία της, όπως αποτιµάται χρηµατιστηριακά, είναι σαφώς υποτιµηµένη και γι' αυτό «δεν ενδείκνυται ως χρόνος προβληµατισµού για τη διάθεση πακέτου µετοχών της επιχείρησης».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στις 10 Μαρτίου από το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει τη δυνατότητα διάθεσης ποσοστού έως 49% των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Απέναντι στις πιέσεις της τρόικας για την ΔΕΗ, η κυβέρνηση προτίμησε να υιοθετήσει το μοντέλο του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς, όπου ο διαχειριστής είναι θυγατρική της ΔΕΗ, ωστόσο είναι υποχρεωτική η πώληση ποσοστού σε τρίτους.

Η εκχώρηση αυτή μπορεί να γίνει μέσω της απευθείας πώλησης ποσοστού ή μέσω του Χρηματιστηρίου.

Κατά την ομιλία της στο Συνέδριο την Τρίτη, η κ. Μπιρμπίλη παρουσίασε τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που περιλαμβάνει, όπως είπε, τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού πακέτου πράσινων δημόσιων και ιδιωτικών
επενδύσεων μέχρι το 2015, ύψους 40 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας, διαχείριση απορριμμάτων, αναπλάσεις με ενεργειακά χαρακτηριστικά και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

«Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε η υπουργός, «αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας, εκσυγχρονίζοντας την οικονομία και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά της. Όχι με επιφανειακά, διορθωτικά μέτρα αλλά με βαθιές τομές και παρεμβάσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση και εξυγίανση του κράτους και των αγορών».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το γενικό πλαίσιο θα έχει εγκριθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, με πρώτο μεσοπρόθεσμο στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.

Κατά τα φαινόμενα, τα «δύσκολα» θέματα των αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, το ΤΤ και ο ΟΠΑΠ, αναβάλλονται για την επόμενη φάση, ίσως ακόμα και για το 2012.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: