Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Χαρίζει 27 εκατ. σε ύποπτο παράνομου πλουτισμού!

Πρωτοφανείς διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο του “τσάρου”


http://img.protothema.gr/DE245DCB868950BBB6014A29D9C9C77D.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όσο το κουβάρι ξετυλίγεται γύρω από το σκάνδαλο του υπουργού Express Service, τόσο περισσότερο αυτό μοιάζει ικανό να “πνίξει” τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μοιάζει όλο και περισσότερο έκθετος από τις χαριστικές ρυθμίσεις στον εκλεκτό του επιχειρηματία – και δικαζόμενο αυτές τις μέρες για κακούργημα – Γιάννη Ραπτόπουλο.

Οι αποκαλύψεις που έρχονται στο προσκήνιο πραγματικά συγκλονίζουν την κοινή γνώμη! Σύμφωνα με ανάρτηση της ιστοσελίδας opinionpost, από πέρσι τον Σεπτέμβριο έχει ειδοποιήσει η Α’ ΔΟΥ Καλλιθέας το υπουργείο Οικονομικών ότι υπάρχει μείζον θέμα παράνομου πλουτισμού για τον επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο της Express Service!



Συγκεκριμένα, η αρμόδια Α’ ΔΟΥ Καλλιθέας, στην οποία ανήκει η εταιρία του κ. Ραπτόπουλου, έστειλε έγγραφο στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ζητά όχι μόνο να μην επιστραφεί ο ΦΠΑ που ζητά ο επιχειρηματίας, αλλά να κληθεί να καταβάλλει επιπλέον ποσά Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που έχει κακώς εισπράξει από τους πελάτες του!!!

Η Α’ ΔΟΥ Καλλιθέας όχι μόνο τοποθετείται αρνητικά επί του αιτήματος του κ. Ραπτόπουλου, ο οποίος ζητά επιστροφή ΦΠΑ 27 εκατ. ευρώ, αλλά και θεωρεί ότι ο επιχειρηματίας οφείλει κι άλλα ποσά, τα οποία πρέπει φυσικά να καταβάλλει...

Κι όμως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κώφευσε και τρεις μήνες μετά προχώρησε στην άρση των περιοριστικών μέτρων για το πάγωμα μέρους των περιουσιακών του στοιχείων και είναι τώρα έτοιμος να επιστρέψει τα 27 εκατ. ευρώ ΦΠΑ που ο κ. Ραπτόπουλος έχει εισπράξει από πελάτες της Express Service!!!

Ανήκουστο!

Την ίδια ώρα, ως ανήκουστη θεωρούν οι οικονομολόγοι-λογιστές την άποψη του υπουργού Οικονομικών πως πρέπει το Κράτος να επιστρέψει στη εταιρία του Ιωάννη Ραπτόπουλου τα 27 εκατ. ευρώ, ως δήθεν «αχρεωστήτως καταβληθέντα» ΦΠΑ.

Παρότι ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται, στην προκλητική ανακοίνωση που εξέδωσε εναντίον μας, την ύπαρξη απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η υπηρεσία Οδικής Βοήθειας πρέπει να εξαιρείται από ΦΠΑ, επειδή εξομοιώνεται με παροχή ασφαλιστικής υπηρεσίας, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι, βάσει του νόμου για τον ΦΠΑ, από τη στιγμή που ο φόρος εισπράχθηκε από τους πελάτες, πρέπει υποχρεωτικά να αποδίδεται στο δημόσιο.

Χρωστάει κι άλλα!

Αυτό σημαίνει πως, εάν εξαρχής έπρεπε να έχει εξαιρεθεί από τον ΦΠΑ, τότε:

- Η εταιρία οδικής βοήθειας θα έπρεπε να κάνει αναμόρφωση όλων των λογιστικών καταστάσεων του παρελθόντος, χωρίς να απολαμβάνει και έκπτωσης ΦΠΑ για τις δαπάνες που κάνει. Με αυτήν την έννοια, αν εισέπραξε συνολικά π.χ. 40 εκατ. ευρώ και αφήρεσε τον ΦΠΑ των δαπανών της για να αποδώσει τελικά στο δημόσιο τα 27 εκατ. ευρώ (τα οποία και αναζητεί να της επιστραφούν), τότε χρωστάει και τα άλλα 13 εκατ. ευρώ τα οποία συμψήφισε και αφαίρεσε ως έξοδά της, για να μην τα αποδώσει με προηγούμενες δηλώσεις της στο Κράτος.

- Ο ΦΠΑ που εισπράχθηκε από πελάτες θα έπρεπε να αποδοθεί σε εκείνους που τον πλήρωσαν ως «αχρεωστήτως καταβληθείς», και όχι στην εταιρία, γιατί τα λεφτά αυτά δεν αποτελούν αμοιβή αλλά έμμεσο φόρο του κράτους.

- Ακόμα και στη φανταστική και εντελώς απίθανη περίπτωση, όπου τυχόν το Κράτος επέστρεφε τα 27 εκατ. ευρώ στην εταιρία του κυρίου Ραπτόπουλου, "βαπτίζοντάς" τα ως δικά της χρήματα, τότε αυτομάτως θα έπρεπε επιπλέον να θεωρηθούν και εισόδημά της. Τότε θα έπρεπε να πληρωθούν φόροι μέχρι και 40% του ποσού, πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Εν κατακλείδι, λένε, είτε από ΦΠΑ που γλίτωσε η επιχείρηση (επειδή συμψηφίστηκε και δεν αποδόθηκε αν και εισπράχθηκε από τους πελάτες της Express Service), είτε και ως φόρος εισοδήματος ακόμη που δεν καταβλήθηκε, το δημόσιο δεν οφείλει να επιστρέψει τα 27 εκατ. ευρώ τα οποία χαρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στον κ. Ραπτόπουλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: