Ανακοινώνεται την Πέμπτη
- Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Απρόσµενο αγκάθι στην προετοιµασία των πρόσθετων µέτρων του 2011 και του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος 2012-15 αντιµετωπίζει, σύµφωνα µε πληροφορίες, ηκυβέρνηση λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το οριστικό µέγεθος του ελλείµµατος του 2010.Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το πρόβληµα ανέκυψε εξαιτίας διαφορών στους υπολογισµούς µεταξύ του υπουργείου Οικονοµικών και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι υπολογισµοί της τελευταίας, κυρίως για τα αποτελέσµατα των Οργανισµών Κοινωνικής Ασφαλισης, ανεβάζουν το έλλειµµα υψηλότερα και υπάρχει φόβος να διαµορφωθεί ίσως και πάνω από 10% του ΑΕΠ έναντι 9,6% που ανέφεραν οι τελευταίοι υπολογισµοί όχι µόνο της κυβέρνησης, αλλά και της τρόικας.
Το υπουργείο Οικονοµικών επιµένει στην ακρίβεια των δικών του υπολογισµών επικαλούµενο και τα στοιχείατης Τραπέζης της Ελλάδος.
Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ, φέρεται να αιφνιδίασε τους πάντες και κυρίως την κυβέρνηση, εµφανίζοντας διαφορετικές εκτιµήσεις για έναν χώρο, όπως τα ασφαλιστικά ταµεία, όπου ούτως ή άλλως επικρατεί αβεβαιότητα λόγω έλλειψης ακριβών στοιχείων. Τα µεγέθη δεν είναιακόµη οριστικά.
Τα µηνύµατα έχουν ήδη φτάσει στις Βρυξέλλες και συγκεκριµένα στην Eurostat, στην οποία αναφέρεται πλέονη ΕΛΣΤΑΤ ως ανεξάρτητη αρχή. Τα οριστικά στοιχεία θα σταλούνστην Eurostat ώς την Πέµπτη 31 Μαρτίου και η τελευταία θα τα κοινοποιήσει τον Απρίλιο µαζί µε των άλλων χωρών.
Η οριστική διαµόρφωση του ελλείµµατος του 2010 έχει σηµασία όχι µόνο για τις εντυπώσεις που θα δηµιουργήσει, αλλά και για τη διαµόρφωση του απαιτούµενων πρόσθετων µέτρων του 2011 και του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος. Αυτή τη στιγµή η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στο σενάριο των πρόσθετων µέτρων 1,7 δισ. ευρώ για το 2011 και 22 δισ. για την επόµενη 4ετία. Αν όµως αλλάξει η βάση υπολογισµού, θα χρειαστεί να αλλάξουν και τα µεγέθη των απαιτούµενων µέτρων.
Η άσκηση του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη, όπως αναφέρουν αρµόδιες πηγές, καθώς υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων στοιχείων, ιδίως για τη λεγόµενη γενική κυβέρνηση, τουςοργανισµούςτοπικής αυτοδιοίκησηςκαι τα ασφαλιστικά ταµεία, ώστε να γίνει ένας αντίστοιχος αξιόπιστος σχεδιασµός.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου