Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Θα γίνουν απολύσεις στον 9.84! Αν δεν τα βγάλει πέρα φυσικά, θα κλείσει...»...



Μείωση προσωπικού με απολύσεις, στο ραδιοσταθμό της Αθήνας, προανήγγειλε με συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 97,2, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Ήδη απομακρύνθηκαν 82 δημοσιογράφοι από τον 9,84. Εμείς προσπαθούμε να τον σώσουμε το σταθμό. Αλλά θα... σώσουμε έχοντας ένα πρόγραμμα στραμμένο προς την πόλη και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του 9,84 σε σχέση με τους άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο με έναν εξορθολογισμό και του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτει» σημείωσε ενώ ερωτώμενος εάν ο εξορθολογισμός περιλαμβάνει απολύσεις, τόνισε « Είναι απαραίτητη η μείωση του προσωπικού. Δεν θα μπορέσει να επιβιώσει ο σταθμός αλλιώς. Φυσικά και με απολύσεις. Αλλά προσέξτε όχι στα τυφλά ούτε να πάρουμε τη χατζάρα, ούτε αυθαίρετα, ούτε με κομματικά κριτήρια όπως γινόταν παλιά. Θα φτιαχτεί ένα πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα στραμμένο στην πόλη, και με βάση αυτό θα συνεχίσουν να εργάζονται άνθρωποι ή θα προσληφθούν νέοι».

Δεν προσδιόρισε ωστόσο το ποσοστό των περικοπών όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λουκέτου του ιστορικού σταθμού, λέγοντας «Αν ο σταθμός δεν τα βγάλει πέρα φυσικά και θα κλείσει. Ο δήμος έχει να προσφέρει κοινωνικό έργο, ο δήμος συντηρεί εκατό παιδικούς σταθμούς. Τα λεφτά που εξοικονομήσαμε εμείς από τη μισθοδοσία του 9,84 και μιλάμε για 5 εκατομμύρια και πάνω αυτά πήγαν στους παιδικούς σταθμούς.

Ο δήμος πρέπει να στηρίξει τους δημότες του. Το ραδιόφωνο ο δήμος το θέλει, το χρειάζεται, χρειάζεται η πόλη ένα ραδιόφωνο δικό της, αλλά δεν θα θυσιάσουμε ζωτικά συμφέροντα των κατοίκων για να κρατάμε ένα ραδιόφωνο το οποίο ουσιαστικά δεν θα προσφέρει σε κανέναν».

Για τους Συμβασιούχους

«Επειδή είμαι νομικός δεν θα σπεύσω να βγάλω γρήγορα συμπεράσματα προτού δούμε το κείμενο της δικαστικής απόφασης. Ξέρετε, μια δικαστική απόφαση μπορεί να έχει πάρα πολλές αποχρώσεις. Και ειδικά σε αυτή την υπόθεση πρέπει να περιμένουμε να καθαρογράφει η απόφαση και να δούμε το κείμενό της γιατί η υπόθεση που κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο αφορούσε συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί πριν από το 2001 όταν έγινε η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία λέει, το κείμενο αυτό ισχύει, ότι απαγορεύεται η μονιμοποίηση συμβασιούχων στο δημόσιο. Άρα η υπόθεση κατά βάση αφορά μια πάρα πολύ μικρή κατηγορία ανθρώπων.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμβασιούχων στο δήμο της Αθήνας αλλά και σε άλλους δήμους είναι συμβασιούχοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μετά το 2001, όταν υπήρχε η απαγόρευση η συνταγματική. Οπότε πρέπει να περιμένουμε να δούμε το κείμενο της απόφασης για να δούμε τι συμβαίνει» τόνισε για το ζέον θέμα των 2000 συμβασιούχων του δήμου, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές κατηγορίες και για τους ανθρώπους εκείνους που δουλεύουν ως συμβασιούχοι πάρα πολλά χρόνια τα μόρια που θα παίρνουν λόγω προϋπηρεσίας θα πρέπει να είναι πάρα πολύ σημαντικά ούτως ώστε δεν πρέπει να έχουν φόβο.

Ερωτώμενος αν θα έπρεπε ενδεχομένως να προσμετρώνται παραπάνω τα μόρια και από την εργασιακή εμπειρία και αν θα έπρεπε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με αφορμή την υπόθεση των συμβασιούχων του Δήμου της Αθήνας, δήλωσε «Αυτό θα το δούμε από τη στιγμή που θα καθαρογράφει η απόφαση, και θα δούμε ποιο είναι το νομικό έρεισμα που μας δίνει για να διεκδικήσουμε μια ευνοϊκή μεταχείριση των συμβασιούχων».

Για το ιστορικό Κέντρο

Ο Δήμαρχος της Αθήνας τάχθηκε κατά της περαιτέρω ερήμωσης του κέντρου προτείνοντας την επιστροφή των επιχειρήσεων με κίνητρο μια δραστική μείωση για τα πρώτα χρόνια των δημοτικών τελών αλλά και φορολογικών κινήτρων από την κυβέρνηση ενώ πρότεινε και την προσέλκυση νέων μέσω μιας γενναίας στεγαστικής πολιτικής, επιδότησης του ενοικίου και στεγαστικών προγραμμάτων.

Τόνισε πάντως πως δεν έχει λάβει χρονοδιάγραμμα για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης που έπρεπε να είχαν ήδη γίνει από τις 15 Μαρτίου.

Περαιτέρω μελέτη για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

«…θέλει περαιτέρω μελέτη. Εάν δεν δούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το κυκλοφοριακό, γιατί καταλαβαίνετε αυτή η πεζοδρόμηση θα επηρεάσει πάρα πολύ το θέμα της κυκλοφορίας, από κει και πέρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε» δήλωσε σχετικά με τη διάθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου ενώ τάχθηκε υπέρ ενός πιο παρεμβατικού ρόλου του δήμου.

«Θα’ πρεπε γενικότερα, εδώ και χρόνια βλέπουμε να ανακοινώνονται σχέδια για την Αθήνα, και ο δήμος ουσιαστικά να απουσιάζει. Αυτό έχει μια πολιτική διάσταση αλλά έχει και μια ευρύτερα θεσμική διάσταση, γιατί η έδρα της κυβέρνησης βρίσκεται στην Αθήνα, ο Δήμος της Αθήνας δεν έχει χαρακτηριστικά ακόμα Μητροπολιτικός Δήμος ούτως ώστε να μπορεί ο ίδιος ελεύθερος πλέον να κάνει το σχεδιασμό του, για το πώς βλέπει το μέλλον του για τα επόμενα 5-10-15 χρόνια, επομένως πάρα πολλές πρωτοβουλίες ξεκινούν από την κυβέρνηση, και ο Δήμος έρχεται εκ των υστέρων να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα θα έπρεπε να είναι εντελώς αντίστροφα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το μεταναστευτικό

«Ο φράχτης να συνδυαστεί με άλλα μέτρα…» ήταν η κεντρική ιδέα των όσων είπε για το μείζον ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, τονίζοντας εκ παραλλήλου πως οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει να αφομοιωθούν.

«Σε συνδυασμό με άλλα μέτρα και μέτρα αποτροπής, και μέτρα τελικά απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών όποιο μέτρο εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το θέμα, τη λύση του μεταναστευτικού προβλήματος, εμένα με βρίσκει σύμφωνο αρκεί να ανταποκρίνεται και στους κανόνες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά, ερωτώμενος για τον Φράκτη στον Έβρο.

Για αναδιάρθρωση Χρέους

«Ακούστε δεν νομίζω ότι κάποιος πολύ σοβαρά μπορεί να μιλάει για αυτά τα πράγματα ….Οι κυβερνητικοί βουλευτές είναι αυτή η δουλειά τους. Να βουλεύονται και να συζητάνε. Εγώ λέω ότι όποια και να είναι η κυβερνητική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ο δήμος έχει υποχρέωση να απαιτήσει το ύψιστο δυνατόν για τους δημότες του και αφετέρου να συνεργαστεί για το καλό όλων» σημείωσε αποφεύγοντας επί της ουσίας να τοποθετηθεί ανοιχτά.

Με αφορμή πάντως τις χθεσινές δηλώσεις Παπανδρέου αλλά και το δημόσιο λόγο των Υπουργών και των πολιτικών γενικότερα τόνισε πως «Η πολιτική έχει τις αλήθειες της έχει και τις συγκαλύψεις της. Εγώ σας λέω ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια, από κει και πέρα ο καθένας πορεύεται κατά πως μπορεί. Εγώ αυτό λέω στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: