Νέος Big Brother απο τους G20
Η συμφωνία αυτή, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, συνίσταται στην υιοθέτηση μιας κοινά αποδεκτής μεθόδου μέτρησης «του βαθμού στον οποίο μία χώρα απειλεί την παγκόσμια οικονομία». Και ως παρεπόμενο θα έχει κατά περίπτωση αποφάσεις για την επιβολή περιορισμών στη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων σε παγκόσμια βάση.
Πρόκειται ουσιαστικά για την υιοθέτηση των προτάσεων του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» των G20, δηλαδή των χωρών που απαρτίζουν τους G7, προτάσεων που έρχονται ε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των αναδυόμενων οικονομιών όπως η Βραζιλία, ή η Ινδία. Οι τελευταίες αντιδρούν στην πρόταση του ΔΝΤ και των ΗΠΑ για επιβολή αυστηρών ελέγχων στα παντός είδους funds και επενδυτικά κεφάλαια, όμως η λύση που προκρίθηκε τελικώς, η κατηγοριοποίηση δηλαδή χωρών και οικονομιών και η κατά περίπτωση ανάληψη δράσης, κρίθηκε ως επαρκής συμβιβασμός.
Το πλέον αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι χώρες που θα μπουν στο μικροσκόπιο είναι και αυτές που σήμερα «παράγουν» το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δηλαδή οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.
Εκτός αυτής της εξέλιξης οι 20 αποφάσισαν να θέσουν υπό αυστηρότερο έλεγχο της συναλλαγματικές ισοτιμίες (παρά την σθεναρή άρνηση της Κίνας να δεσμευθεί επί του θέματος). Έγινε στη συνάντηση λόγος για « υπερβολικά αποθεματικά» κάποιων χωρών, κανείς όμως δεν έθεσε το θέμα ευθέως καθώς κανείς δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί ανοικτά με την Κίνα των 3 τρις δολαρίων αποθεματικών ...
Τέλος, ανάληψη δράσης αναμένεται και σε έναν εσχάτως κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης της παγκόσμιας οικονομίας, τις τιμές τροφίμων και καυσίμων, με τους G20 να προσανατολίζονται στην θέσπιση πλαφόν στις θέσεις που μπορεί να λαμβάνουν οι επενδυτές, ιδιώτες ή εταιρείες, σε συμβόλαια παραγώγων.
ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Πάντως άμεσα ή έμμεσα η Ελλάδα είχε και σε αυτή τη σύνοδο την τιμητική της. Αρκετά διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν να αναπαραγάγουν πληροφορίες (;) ότι στη σύνοδο των 20 θα συζητείτο το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τελικώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και του ομολόγου του της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ούτε συζητήθηκε το κεφάλαιο Ελλάδα, ούτε καν είναι βάσιμες οι φήμες περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ή του χρέους κάποιας άλλης χώρας της Ευρωπεριφέρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου