Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Εντοπίστηκε ο αποστολέας του e-mail



Κατόπιν ψηφιακής διερεύνησης και στοχευμένων ενεργειών, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον αποστολέα, ο οποίος φέρεται ως συντάκτης του συγκεκριμένου μηνύματος. Το μήνυμα εστάλη από ηλεκτρονικούς υπολογιστές θυγατρικής εταιρείας, μεγάλου διεθνούς Τραπεζικού Ομίλου, που έχει έδρα το Λονδίνο.

Αμέσως, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία για διασπορά ψευδών ειδήσεων και φημών, μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, αιτήθηκε μέσω της EUROPOL τη συνεργασία των διωκτικών Αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, για την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης, καθόσον το εν λόγω ηλεκτρονικό μήνυμα είχε αποσταλεί σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου και ειδικότερα σε παράγοντες της Χρηματιστηριακής μας Αγοράς.

Η Απάντηση της Citygroup

Σε ανακοίνωσή της σήμερα η Citigroup δηλώνει ότι η τράπεζα συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές στις έρευνες, καθώς η Ελλάδα ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών του πολύκροτου e-mail που ανέφερε ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

«Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ατόπημα ούτε από την πλευρά της Citi ούτε από κάποιο εργαζόμενό της», αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της που μεταδίδει το πρακτορείο Reuter

Το χρονικό

Την επείγουσα διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, οι οποίες σχετίζονται με τη χτεσινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, ζήτησε χτες αργά το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών από την Εισαγγελία Αθηνών. Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζήτησε και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή, όμως, παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο".

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ζητώντας να εντοπιστούν τάχιστα οι δράστες του αυτεπάγγελτου διαδικτυακού αδικήματος, έδωσε εντολή για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το επίμαχο e-mail.

Συναγερμός

Η επιστολή κυκλοφορούσε κανονικά στο διαδίκτυο, λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου προκαλώντας νέα πτώση περίπου κατά 3%. Ο Παπακωνσταντίνου, ο Προβόπουλος και ο Ταμβακάκης το αντελήφθησαν πολύ αργά.

Συναγερμός σήμανε χτες το βράδυ στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ψάχνει ακόμη να βρει την άκρη του νήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: