Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αναδιάρθρωση α λα Μπρέιντι, για μείωση του χρέους στο μισό, προτείνει ο Economist

«Αναπόφευκτη και αναγκαία»

Η ΕΕ, υποστηρίζει ο Economist, «αναγνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη»
Η ΕΕ, υποστηρίζει ο Economist, «αναγνωρίζει ότι η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λονδίνο
Μείωση του ελληνικού χρέους, παρά πιο «μετριοπαθείς» μεθόδους για αναδιάρθρωσή του που θα βασίζονταν σε επιμήκυνση, θεωρεί επιβεβλημένη για την Ελλάδα ο βρετανικός Economist, λέγοντας πως οι ζημίες στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν σημαντικές μεν, αλλά διαχειρίσιμες. Η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μοντέλο Μπρέιντι, λέει το περιοδικό, καλώντας τις Βρυξέλλες να δράσουν σύντομα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, υποστηρίζει το περιοδικό, έχουν πλέον μετατοπίσει τη συζήτηση στην ΕΕ από το πώς θα αποφευχθεί μία αναδιάρθρωση στο με ποιον τρόπο θα διενεργηθεί -κάτι που θεωρεί θετικό, καθώς η ΕΕ «αναγνωρίζει ότι αυτή είναι αναπόφευκτη».

Το περιοδικό υποστηρίζει πως ιδιαίτερα η Γερμανία θέτει ως προτεραιότητα, αντί να μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα το ελληνικό χρέος, να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη της Ελλάδας για χρηματοδότηση με γερμανικά κεφάλαια και να προστατεύσει τα τραπεζικά της ιδρύματα που έχουν εκτεθεί σε ελληνικό χρέος.

Αυτές οι ανησυχίες, εκτιμά ο Economist, δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας πιο ήπιας αναδιάρθρωσης, που αναβάλλει απλώς τις πληρωμές αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Αντ' αυτού, λέει το περιοδικό, «η πραγματικότητα είναι πως το βάρος του ελληνικού χρέους πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο μισό».

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα «σχέδιο Μπρέιντι», ανάλογο εκείνου του 1989 για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (που οφείλει την ονομασία του στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών) που μείωσε σημαντικά το βάρος του χρέους. «Μία τέτοια αναδιάρθρωση θα ήταν πλήγμα για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα τις ελληνικές, οι οποίες θα χρειάζονταν επιπλέον στήριξη» ομολογεί, αλλά το πλήγμα θα ήταν διαχειρίσιμο.

Το περιοδικό αναγνωρίζει επίσης ότι οι σχετικές αποφάσεις θα προκαλέσουν την αντίδραση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων (δείχνοντας και στις πρόσφατες εκλογές στο Ελσίνκι), αλλά επισημαίνει ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αποφασιστούν νωρίτερα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: