Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

«Ζυμώνονται» οι νέες αντικειμενικές τιμές

Στο ΥΠΟΙΚ πιστεύουν ότι οι εμπορικές τιμές τους αντέχουν


Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προετοιμάζουν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς θεωρούν πως, παρά την κρίση, οι εμπορικές τιμές τους αντέχουν σε μεγάλο βαθμό και, σε πολλές περιπτώσεις, παραμένουν υψηλότερες από τις τιμές της Εφορίας.

Οι φόροι στα ακίνητα και η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που είχαν χθες οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Αν και όπως όλα δείχνουν παρούσα κυβέρνηση δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει τη φορολογική μεταρρύθμιση και το έργο της θα αναλάβει να το συνεχίσει η επόμενη κυβέρνηση, στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζονται οι ζυμώσεις για τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνουν:

Φορολογία ακινήτων: εξετάζονται αλλαγές στους φόρους για εισοδήματα από ενοίκια και τον ΦΠΑ στην κατασκευή νέων οικοδομών. Προωθείται η ενοποίηση ορισμένων φόρων στην ακίνητη περιουσία, για να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος που θα περιλαμβάνει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Αυτοτελής φορολόγηση: ιδιαίτερα απασχολεί η πρόταση του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση για να επιβληθεί αυτοτελής φόρος 20% -και από το πρώτο ευρώ- στα εισοδήματα από ενοίκια, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια.

Αντικειμενικές αξίες: σύμφωνα με το μνημόνιο η κυβέρνηση πρέπει μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει «ευθυγραμμίσει» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων «προς τις τιμές της αγοράς». Ωστόσο δεν φαίνεται να προχωρά η μείωση των αντικειμενικών παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις. Αντιθέτως η έρευνα θα εστιασθεί σε περιοχές όπου δικαιολογείται να υπάρξει αύξηση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων, ίσως και πάνω από 100%. Αυτό θα συμπαρασύρει και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων από το 2013 αλλά και άλλους 10 φόρους που επιβαρύνουν την κτήση και κατοχή ακινήτων. Ως βάση για την εξίσωση των τιμών ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το σύστημα παρακολούθησης των τιμών στα ακίνητα που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Φόροι στις επιχειρήσεις: εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα। Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων προβλέπει συντελεστή 15% στα διανεμόμενα κέρδη τους και 15% στα αδιανέμητα, που οδηγεί σε μείωση της μέσης φορολογικής επιβάρυνσης στο 27,5%. Επικρατέστερη θεωρείται όμως για την ώρα η ιδέα για φορολόγηση 15% (αντί 20%) στα αδιανέμητα κέρδη και 18% (αντί 25% και 15%) στα διανεμόμενα, που οδηγεί σε μέση φορολογική επιβάρυνση 30,3%.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: