Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Τα μυστήρια της ΕΛΣΤΑΤ, η… βιαστική ανεξαρτητοποίησή της και τα «ψιλά γράμματα» της τροπολογίας!



Τα μυστήρια της ΕΛΣΤΑΤ, η… βιαστική ανεξαρτητοποίησή της και τα «ψιλά γράμματα» της τροπολογίας!
Εύλογα ερωτήματα προκάλεσε σε αρκετούς η εσπευσμένη κατάθεση τροπολογίας με την οποία ανεξαρτητοποιείται η ΕΛΣΤΑΤ. Και αυτό γιατί ακολούθησε με διαφορά λίγων ημερών την προσπάθεια να εξεταστεί στη Βουλή ο σχετικός φάκελος που αφορά στο «φούσκωμα» του ελλείμματος για το 2009 και να εξεταστεί με τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων, κάτι που προφανώς ευνοεί το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνος να αποφασίζει για τις στατιστικές μεθόδους, τα πρότυπα και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται κατά τη δημοσιοποίηση στατιστικών στοιχείων. Όσοι παρακολουθούν από κοντά την περιβόητη αυτή υπόθεση, θυμούνται πως κάτι τέτοιο αποτέλεσε ένα από τα σημεία τριβής των Γεωργίου- Γεωργαντά, όταν η δεύτερη έπειτα από την εκπαραθύρωσή της από την ΕΛΣΤΑΤ, είχε ανακινήσει το θέμα με άμεσες βολές κατά του προέδρου της Αρχής.

Το όλο ζήτημα περιπλέκεται καθώς το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περάσει η εξέταση του θέματος σε αυτή τη Βουλή, όπου προφανώς η σύνθεση το ευνοεί και να μην μετατεθεί για μετά τις εκλογές οπότε κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ θα έχει εκλέξει πολλαπλάσιους βουλευτές από όσους εκτιμάται ότι θα έχει το κόμμα των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχετίζουν την κατάθεση της τροπολογίας με πάγιο αίτημα των δανειστών για θέσπιση ασυλίας των μελών του δ.σ. της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα για αυτή την «λεπτομέρεια» το Μoneypost.gr είχε τονίσει χαρακτηριστικά στις 20/2 σε ανάρτηση υπό τον εύγλωττο τίτλο «το “ένοχο μυστικό” του Ευ. Βενιζέλου», την περίπτωση να εισάγεται τελικά στο μνημόνιο Μνημόνιο ΙΙ, η δημοσιονομικά άσχετη υποχρέωση αλλαγής του καταστατικού της Στατιστικής Αρχής, με ζητούμενη την καθιέρωση ασυλίας της από δικαστικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.


Joffrey Postman
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: