Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ποικίλες αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις Λοβέρδου περί συνεργασίας με τη ΝΔ

Επιμένει ο υπουργός Υγείας


Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με νέες δηλώσεις υπέρ μίας μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επανήλθε και σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις και εντός του ΠΑΣΟΚ.

«Πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές» είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη προοπτική περί μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε περίπτωση που το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά αναδειχθεί πρώτο, αλλά δεν κατακτήσει αυτοδυναμία.

Επεσήμανε, μάλιστα, μιλώντας στο Ράδιο 9, ότι σε κάθε περίπτωση η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα εκτιμήσει τα δεδομένα μετά το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.

Παράλληλα, διέψευσε σενάριο που θέλει να έχει γίνει συζήτηση για πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον ίδιο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης «γιατί ο Ευ.Βενιζέλος δεν θα θέλει να είναι στην κυβέρνηση».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει ότι «την κρίσιμη αυτή περίοδο, που ό, τι λέμε στο εσωτερικό ακούγεται και στο εξωτερικό της χώρας, πρέπει όλοι να αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές τακτικές».

Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η θέση του συνίσταται στο ότι «η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα» την οποία «για να την διασφαλίσουμε καλούμαστε και θα καλούμαστε όλοι να κάνουμε κάποιες υπερβάσεις, στην κατεύθυνση που θα μας υποδείξουν οι πολίτες».

Επιπλέον, ο υπουργός τονίζει ότι «ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν αφήνει χώρο για άλλες τακτικές» και ότι «και τα δύο κόμματα θα παλέψουμε για τη νίκη».

Εν τω μεταξύ, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έλεγαν ότι «οι μεγάλες στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και κυρίως οι απαντήσεις στα ερωτήματα πώς, από ποιόν και προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα θα διατυπωθούν με πολύ μεγάλη σαφήνεια προεκλογικά, αλλά ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής επεξεργασίας, η οποία θα γίνει αμέσως μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας».

Συμπλήρωναν δε ότι «σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα είναι εθνικά υπεύθυνη, πολιτικά συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και προοδευτική».

Ποικίλες αντιδράσεις εντός ΠΑΣΟΚ


Την αντίδρασή του στο ενδεχόμενο που περιέγραψε ο κ.Λοβέρδος εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής χαρακτήρισε «πολιτικά άστοχη» κάθε συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία πριν φτάσουμε στις εκλογές και εκφρασθεί δημοκρατικά ο λαός.

«Μια τέτοια προσέγγιση οριοθετεί το πολιτικό στίγμα του Κινήματος και οδηγεί στη συρρίκνωση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη διαφωνία του «με αυτή την πρακτική του συμβιβασμού με την ήττα».

«Επιμένω στην προσπάθεια για να αναδείξουμε το ενωμένο, δυνατό και νικηφόρο ΠΑΣΟΚ. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα και η μεγάλη δημοκρατική παράταξη» καταλήγει η δήλωσή του.

Με την προοπτική μιας συγκυβέρνησης μετεκλογικά τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στη νέα κυβέρνηση για να βγάλει πέρα το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως συσχετισμών (...) είμαστε υπεύθυνη δύναμη».

«Δεν δέχομαι εκ των προτέρων ότι η ΝΔ θα έχει μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ» δήλωνε στον Real Fm την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης εκτίμησε, μιλώντας στο Ράδιο 9 ότι ο κ.Λοβέρδος δεν έχει «καμία εξουσιοδότηση να κάνει οποιαδήποτε δήλωση που αφορά το μέλλον και αποφάσεις, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά οποιουδήποτε κόμματος». «Υποθέτω ότι ο καθένας αναφέρεται στον εαυτό του και μόνο» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον Αντ. Σαμαρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Μπεντενιώτης υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να περιμένει τη λαϊκή ετυμηγορία και να πειθαρχήσει σε αυτήν».

Ακόμη τάχθηκε κατά μιας συνθηκολόγησης του κόμματος σε μια πολιτική «νεοφιλελεύθερη και δεξιά», τονίζοντας ότι «ως ένας εκφραστής της λαϊκής κυριαρχίας της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, δεν θα ήθελα να σκεφτώ ένα τέτοιο σενάριο».

Η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις του κ.Λοβέρδου ήρθε την Πέμπτη από την ανεξάρτητη βουλευτή Λούκα Κατσέλη η οποία απάντησε στον υπουργό ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι ο ελληνικός λαός». Σε νέα ραδιοφωνική συνέντευξη στη ΝΕΤ η πρώην υπουργός χαρακτήρισε τέτοιες δηλώσεις ενδεικτικές «της απομάκρυνσης που έχει γίνει από τον παλμό της κοινωνίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: