Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ποιοι γυρνούν στο «μαντρί» και ποιοι μένουν εκτός από τους διαγραφέντες της ΝΔ

Ποιοι γυρνούν στο «μαντρί» και ποιοι μένουν εκτός από τους διαγραφέντες της ΝΔ
Στενεύει ο κλοιός της πίεσης στους διαγραφέντες βουλευτές της ΝΔ λόγω των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί από τους όρους επιστροφής τους στο «κομματικό μαντρί», όπως τους αποσαφήνισε ο Α. Σαμαράς, μεταθέτωντας επί της ουσίας όλο το βάρος και την ευθύνη της απόφασης, στους ώμους εκείνων που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση την περασμένη Κυριακή.


Οι «σίγουροι» να επιστρέψουν υπολογίζονται από 5-6 μέχρι ίσως λίγοι περισσότεροι από 10, αναλόγως με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΝΔ. Οι όροι περιγράφονται με σαφήνεια και επί της ουσίας επικεντρώνονται στην ανάληψη της ευθύνης από τον κάθε βουλευτή που καλείται εμμέσως να ανακαλέσει το «όχι» που ψήφισε, αποδεχόμενος την ορθότητα της ηγετικής επιλογής, κυρίως ως προς την αναγκαιότητά της δεδομένων των συνθηκών.

Στην ΝΔ εκτιμούν ως πιθανούς να υπερψηφίσουν τους εφαρμοστικούς τους κ.κ. Μ. Κεφαλογιάννη, Κ. Γκιουλέκας, Χρ. Καρυπίδη, Γ. Καρασμάνη, Θ. Λεονταρίδη, Ι. Δερμετζόπουλο και Ζ. Τζηκαλάγια. Στο «όχι» δείχνουν να επιμένουν οι κ.κ. Χρ. Ζώης, Μαρία Κόλλια, Ελενα Κουντουρά και Ελίζα Βόζεμπεργκ. Να αμφιταλαντεύεται δείχνει ο Γ. Βλάχος ενώ δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει η Μίκα Ιατρίδη. Αναποφάσιστοι δείχνουν ακόμη οι κ.κ. Βαγιωνάς, Γαληνός και Γιαννάκης.

Ειδική περίπτωση δείχνει να αποτελεί αυτή του Κ. Μαρκόπουλου. Ο βουλευτής Ευβοίας εμφανίζεται να αντιλαμβάνεται μεν το βήμα εκτόνωσης που έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ κατά την προχθεσινή του εισήγηση στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, από την Συγγρού όμως διαπιστώνεου ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δηλώσεις του, παραμένει αμετάπειστος.

Η χθεσινή ψηφοφορία του εφαρμοστικού για το PSI θα μπορούσε πάντως να αποτελέσει μια καλή πρόβα τζενεράλε επανένταξης στην ΝΔ για κάποιους, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια εύκολη επιλογή. Κυρίως γιατί θα έδινε το άλλοθι σε όσους καταψήφισαν την περασμένη Κυριακή, να επιχειρηματολογήσουν στη βάση της αναγκαστικής αποδοχής του συνολικού πακέτου και σε μία λογική ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει το «κούρεμα» χωρίς τα συνοδευτικά μέτρα».

Ωστόσο, οι ελπίδες που είχαν εναποτεθεί στα κόμματα της Αριστεράς να καταθέσουν αίτημα ονμαστικής ψηφοφορίας διαψεύστηκαν. Κατά συνέπεια, οι ψηφοφορίες για τους εφαρμοστικούς της επόμενης εβδομάδας αναδεικνύονται ως μονόδρομος για όσους επιθυμούν την επιστροφή τους στο «γαλάζιο στρατόπεδο».

Επισημαίνεται πάντως ότι, παρά τους ευσεβείς πόθους κάποιων εκ των διαγραφέντων, από το επιτελείο Σαμαρά επιμένουν ότι δεν έχει υπάρξει κάποιου είδους επικοινωνία με ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να προετοιμαστεί το κλίμα της επιστροφής. Υπογραμμίζουν δε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ό,τι είχε να πει, ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές καλούνται να τον εμπιστευθούν και, πλεόν, τη μπάλα είναι στα πόδια όσων καταψήφισαν.


Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: