Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Μαίνεται η φωτιά στην Αρκαδία, συνελήφθη 45χρονος για εμπρησμό από αμέλεια

Τεράστια καταστροφή


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας και η οποία έχει κάψει μέχρι στιγμής 27.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια συνελήφθη ένας 45χρονος και θα οδηγηθεί την Πέμπτη στον εισαγγελέα.

Ο 45χρονος, που έχει εξοχικό στην περιοχή, φέρεται να πέταξε αναμμένο τσιγάρο σε ξερά χόρτα, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί η πυρκαγιά. Ο ίδιος προσπάθησε να τη σκεπάσει με χώμα, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε να θέσουν τα πύρινα μέτωπα υπό έλεγχο. Οι αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθούν οι οικισμοί Ρούτση, Βουτσαράς, Καμαρίτσα και Σουλάρι.

Άνοιξε το τμήμα της Εθνικής Οδού Τρίπολης-Καλαμάτας από το 178ο έως το 198ο χιλιόμετρο, το οποίο είχε κλείσει από το μεσημέρι. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 84,5 έως το 100ό χιλιόμετρο της ΕΟ Κορίνθου-Τρίπολης.

Από τη φωτιά τραυματίστηκαν έξι άτομα. Ένας από τους τραυματίες, ένας 60χρονος, νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα στο ΚΑΤ, ενώ μία γυναίκα νοσηλεύεται με εγκαύματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Με αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Τρίπολης, ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Αθανάσιος Ρούμπος και τρεις πυροσβέστες.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τους οικισμούς Ανεμοδούρι, Βουτσαρά, Ρούτση και στις παρυφές των χωριών Καμαρίτσα, Αναβρυτό, Γρεκού, Σουλάρι, Λεοντάρι και Ραψομμάτη και έχουν καεί πολλές αγροικίες σε όλη την περιοχή, αλλά και σπίτια μη μονίμων κατοίκων, ο αριθμός των οποίων ακόμα δεν είναι γνωστός.

Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση χερσαίων πυροσβεστικών δυνάμεων, με πολλά αυτοκίνητα από όλη τη νότια Ελλάδα ακόμα και από την Αμφιλοχία. Δυνάμεις έχουν φτάσει και από τη Θεσσαλία, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δυνάμεις του στρατού με έμψυχο υλικό και μηχανήματα, καθώς και ερπυστριοφόρα της ΔΕΗ από το ενεργειακό κέντρο Μεγαλόπολης.

Και στο Σολομό Κορινθίας υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προκαλούνται από τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την μορφολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση των δυνάμεων.

Η φωτιά καίει πευκοδάσος και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες στην περιοχή του Σπαθοβουνίου. Οι φλόγες πλησίασαν τα καταστήματα και τα βενζινάδικα στο σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων (ΣΕΑ) Σπαθοβουνίου, επί του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης.

Άλλα μέτωπα

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κατελειός στην Κεφαλλονιά. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 6 Πετζετέλ.

Υπό έλεγχο τέθηκαν τα μέτωπα στο Πικέρμι Αττικής  και στην Αγία ΜαρίναΚορωπίου. 

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στην περιοχή Μονοξελίτης, στο Αγιο Όρος. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τρία ξενοδοχεία στην περιοχή Καρδάμαινα της Κω, κοντά στα οποία εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: